Ministar prosvete Mladen Šarćević izjavio je danas da neće biti smanjenja broja ESPB bodova za upis na budžet, ali da će studentima pomoći preraspodelom budžetskih mesta.

On je rekao da fakulteti mogu da spuste cenzus i da oni koji su blizu 48 bodova budu na budžetu.

„Čak i ako nema 48 ESPB bodova u pojedinim situacijama student može da ostane na budžetu. Primera radi, ako je neki fakultet na drugoj godini imao 30 budžetskih studenata prošle godine, a uslov za upis na budžet u treću godinu je ispunilo samo 20 akademaca, to znači da je ostalo 10 budžetskih mesta“, rekao je Šarčević, prenosi portal Nova.rs

Ministar je rekao da je doneta odluka o “nekoj vrsti socijalne podrške studentima” i da će oni kojima fali nekoliko bodova i koji bi u redovnim okolnostima izgubili budžet, biti omogućeno da studiraju o trošku države.

Šarčević je rekao da je sa premijerkom Anom Brnabić dogovorio da ove godine ostane isti broj budžetskih mesta kao i prošle godine za starije studente (drugu, treću, četvrtu godinu).

“Ovim nismo ugrozili zakon, niti smo ga menjali, nego smo dali jednu vrstu posebnog tumačenja zato što je vanredna situacija”, naveo je ministar i dodao da to važi samo u vanrednim okolnostima i da nije trajno rešenje.

Što se tiče smanjenja školarina, ministar je naveo da će svaki fakultet sa svojim studentskim parlamentom da se dogovori o tome, jer će negde moći da se smanje školarine, negde ne.

Ono što je izvesno, svi fakulteti će samofinasirajućim studentima omogućiti plaćanje školarine u više rata.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.