Saradnja lokalnih i regionalnih prozvođača u oblasti prehrambene industrije ključna je za dugoročno uspešno poslovanje u ovoj oblasti, ocenili su danas učesnici panela „Let’s Talk About Retail/Distribution“ u okviru konferencije Consumer rules summit u Beogradu.
Predsednik UO Mercator Grupe Tomislav Čizmić je govoreći o značaju podrške trgovinskih lanaca u razvoju prehrambene industrije u Srbiji rekao da razvoj srpske prehrambene industrije u Srbiji nije u proizvodnji sirovina, već u kreiranju autentičnih srpskih brendova, koji mogu da budu konkurentni na tržištu Srbije i regiona.

„Trgovinski lanci su važni u razvoju prehrambene industrije i stvaranju brendova, jer mogu da obezbede lanac snabdevanja velikog broja prodavnica širom zemlje i regiona“, rekao je on.
Lanac snabdevanja i regionalna maloprodajna mreža, kakvu ima Mercator proizvođačima daje mogućnost da dobrim plasmanom robe budu dostupniji potrošacima, da bolje prodaju svoju robu i da na taj način povećaju i proizvodnju, rekao je Čizmić.

Podsetio je da je Mercator pre pet godina, zajedno sa nekoliko proizvodjača, kreirao brend Ukusi moga kraja, a da danas u asortimanu tog brenda Mercator ima gotovo 200 artikala, koje proizvode 26 proizvođača iz cele Srbije.

Ono što je posebna važno, a govori u prilog ovoj saradnji, je da Mercator u oktobru kreće sa izvozom proizvoda iz serije Ukusa moga kraja, konkretno asortimana zimnice, na tržište Evropske unije, odnosno u Sloveniju.

On je naveo i da je u osnovi strategije te kompanije saradnja sa lokalnim i regionalnim dobavljačima i da veruju da trgovac koji najbolje sprovodi tu strategiju može biti dugoročno uspešan.

U svojim radnjama imaju više od 25.000 prozivoda, kako domaćih, tako i regionalnih proizvođača. „Verujemo da će dugoročno uspešan trgovac biti onaj koji će uspešno lokalizirati svoju ponudu. Ključ je da se na pravi način postavi saradnja domaćih i regionalnih dobavljača, od najmanjih kojima pomažemo da se razvijaju, tako i većih jer tako dugoročno možemo napraviti pomak“, istakao je Čizmić. Naveo je da su trendovi takvi da kupci žele da što brže obave kupovinu te da inovacije mogu veoma da im budu od koristi i olakšaju taj posao. Učesnici konferencije složili su se da su inovacije u ovoj oblasti kao i saradnja u regionu i među dobavljačima veoma značajni za uspešno poslovanje  i da daju dobre rezultate.

Na panelu su učestvovali i predstavnici trgovinskih lanaca Voli, Bingo, Mercata.  Dragan Bokan, predsednik kompanije Voli kaže je svima u interesu da se jačaju domaći proizvođači i brendovi.  Aleksandar Seratlić, izvršni direktor u kompaniji Mercata je kazao da je važno da se stvara okvir zajedničke vrednosti i da su konzumenti sve zahtevniji, te da je neophodno im se isporuči najveća moguća vrednost.  Ljiljana Kunosić, izvršni direktor u kompaniji Bingo takođe se složila da ako nema domaćih proizvođača, nema ni potrošača.

Na skupu je rečeno da ritejleri treba da ulažu u svekupno znanje i tako pomognu malim, srednjim, ali i većim proizvođačima da njihov proizvod bude dugoročno konkurentan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.