Sektor agrobiznisa u jugoistočnoj Evropi može se uspešno suočiti sa izazovima budućnosti povećanjem saradnje u sektoru i većom regionalnom integracijom, zaključak je konferencije održane u Beogradu u organizaciji EBRD-a.

Na konferenciji „Consumer Rules Summit“, koja se ove nedelje održava u Beogradu, učesnici su zaključili da je intenzivna saradnja svih aktera duž lanca vrednosti neophodna da bi sektor uspešno odgovorio izazovima budućnosti, kao što su promene u potražnji potrošača, digitalne transformacije i klimatske promene.

Konferenciji je prisustvovalo više od 120 predstavnika kompanija koje posluju u oblastima agrobiznisa iz EU, jugoistočne Evrope, Bliskog Istoka, Afrike i Turske. Među učesnicima su bili i Aleksandar Kostić, potpredsednik MK Grupe (Srbija);  Andrej Jovanović, predsednik Mojih Brendova (Srbija); Emil Tedeski, predsednik Atlantic Grupe (Hrvatska); Svetozar Janevski, predsednik Tikveša (Severna Makedonija).

EBRD je vodeći investitor u ektoru agrobiznisa u svim ekonomijama u kojima banka investira sa tri milijarde evra investiranih u preko 160 projekata iz oblasti poljoprivrede u jugoistočnoj Evropi.

Da bi region jugoistočne Evrope postao još konkurentniji, neophodno je da se usvoje novi poslovni modeli uslovljeni transformacijom sistema proizvodnje, distribucije i potrošnje.

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede rekao je na otvaranju drugog dana samita: „Vlada Republike Srbije donela je posebnu uredbu za finansiranje prehrambene industrije, koja daje pravo do 50 odsto povrata za onu prehrambenu industriju koja uvodi nove tehnologije. To je jako važno za domaće prerađivače i celokupan sektor, jer mi imamo dovoljno kvalitetne robe i proizvoda kojima možemo da razvijamo industriju i otvaramo nova tržiša“, istakao je ministar zahvaljujući EBRD-u na pomoći u projektima izvoza srpske pšenice u Egipat i registraciji oznaka geografskog porekla za ariljsku malinu i oblačinsku višnju.

Natalia Žukova, direktor EBRD sektora agrobiznisa, istakla je: „Ovde smo da promovišemo nova direktna strana ulaganja i da podržimo agrobiznis, uključujući mala preduzeća koja su orijentisana na izvoz, da proizvodnjom visokokvalitetnih proizvoda uđu na nova, napredna tržišta, poput EU. Integraciju, kako u regionu, tako i u ostatku Evrope, vidimo kao moćan instrument za širenje trgovine robom i uslugama, ali i podsticanje razmene novih ideja i inovacija.“

Miljan Ždrale, šef EBRD agrobiznis sektora za region Centralne i Istočne Evrope, dodao je: „Globalno gledano, sektor prolazi kroz velike promene izazvane različitim faktorima: demografskim, nestabilnošću trgovinskih režima, digitalizacijom, klimatskim promenama i povećanom potražnjom potrošača. Mnoga preduzeća širom sveta danas razumeju da su održivost i inovativnost neophodni za njihovo poslovanje i unutar njihovih lanaca snabdevanja. Mi u EBRD-u smo spremni da to podržimo – finansiranjem, tehničkom ekspertizom i reformama politika. “

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.