Ne postoje dovoljno dobri uslovi za održavanje izbora, ali se njihovim bojkotom po svaku cenu ništa ne dobija, izjavio je predsednik Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapić za FoNet, uz ocenu da izborni uslovi u Srbiji ni u poslednjih 20-30 godina nisu bili optimalni, preneo je N1.

„Istorija je pokazala da ko god je bojkotovao izbore ništa time nije postigao, a naročito kada za to nemate podršku međunarodne javnosti, jer vi bojkotujete, svi drugi ih priznaju. I šta ste onda uradili, izgubili ste još 4 godine“, kazao je Šapić koji je i predsednik opštine Novi Beograd.

On navodi da je stanje u parlamentu poslednje gotovo dve godine sramotno i konstatuje da je opozicija trebalo mnogo ranije da napusti skupštinu.

„Ja da sam u parlamentu, ja bih izašao prvi put kada je vlast napravila onu sprdnju s amandmanima, kada sami predlože 400 amandmana, a onada ih povuku. To je sramota za parlamentarizam“, kosntatuje Šapić i dodaje da je opozicija sedela u Skupštini sve dok bojkot nije postao vid njene političke borbe.

Ipak sada je, kako navodi, vlast priznala tu svoju grešku u parlamentu, pa to treba konstatovati i odreagovati.

„Ako su to priznali, onda se vratite i hajde da dobijemo priliku da razgovaramo“, poručio je Šapić i dodao da se nada da će Skupština postati dostupna i jednaka svima.

Šapić ocenjuje i da su se pojedine televizije „malo otvorile“, ali je to daleko od toga kako bi trebalo da bude.

„Da li će da bude idealno – neće. Da li je bilo pre idealno – nije. Nemojte da se lažemo“, kaže.

Kada je reč o aktuelnim političkim razgovorima koje vodi njegov Srpski patriotski savez, Šapić navodi da sa Demokratskom strankom Srbije već dugo postoji komunikacija, ali da nisu ušli u neke konkretne koalicione razgovore zato što, kako ocenjuje, ima još dosta do izbora.

„Mislim da koalicije po svaku cenu ulaska u parlament ili uzimanja jedan-dva procenta glasova više kasnije su se uvek ispostavljale kao poprilično traljave i ne bih voleo da na taj način razgovaram sa nekim“, poručuje Šapić.

Kao problem izdvaja to što se, prema njegovim rečima, srpska politička scena svela na to li si za ili si protiv nekoga.

„Trudim se da budem racionalan realan i pristojan. Mislim da je civilizovano ponašanje važno za politički život i društvo“, kaže Šapić i ukazuje na da ono što se često izgovara u javnom životu mnogi nikada ne bi smeli da izgovore u kafani.

Time se, smatra on, stvara tenzija i direktno se urušava društvo u kojem živimo.

„Ne želim da učestvujem u tome i spreman sam da platim i političku cenu za to“, kazao je Šapić i dodao da verovatno nije karakterističan političar i da bi drugačije ponašanje narušilo njegova ljudska načela.

Dodaje da kada neko sa kime se politički ne slažeš uradi nešto dobro to treba priznati i reći, kao i da bi on to isto uradio.

Ima jasnu ideju šta bi prvo uradio kada bi došao na vlast – promenio bi zakon pre svega o lokalnoj samoupravi, išao bi na neposredne izbore, gde bi se za kandidate glasalo po imenu i prezimenu.

„Mi i Crna Gora smo, mislim, jedine zemlje u regionu koje ne mogu da biraju po imenu i prezimenu čoveka koji će da vodi neku opštinu“, ukazuje Šapić i smatra da bi upravo takva izborna pravila privukla kvalitetnije kadrove da učestvuju u lokalnoj vlasti.

Podseća da su takva pravila u Srbiji bila na snazi do 2007. godine, ali, uprkos kritikama, niko nije rešio da to do danas ispravi.

„Kažu to su žuti promenili, pa dobro žuti su pogrešili, pa šta te spečava da ispraviš grešku žutih“, upitao je Šapić.

Komentar(1)

  1. Stanislas
    26. juna 2019. 12:09

    lažiranjem doktorata po svaku cenu se takođe ništa ne postiže, zar ne, doktore.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.