Redakcija Nedeljnika ne prihvata nesuvislo objašnjenje i uvredljivo izvinjenje PR službe ministra odbrane Aleksandra Vulina, da je „grubom greškom PR službe“ umesto „tekst u listu Kurir“ napisano da je reakcija ministra Vulina na tekst u Nedeljniku.

Podsećamo javnost da je ministar Aleksandar Vulin u nedelju komentarisao tekst bivšeg ministra Dragana Šutanovca koji nikada nije objavljen u Nedeljniku, ali o kojem su Šutanovac i glavni urednik Nedeljnika vodili korespondenciju. Redakcija Nedeljnika zato je zvanično postavila pitanje kako je ministar Vulin znao šta piše u tekstu koji je, pored Dragana Šutanovca, bio samo na mejlovima glavnog i odgovornog urednika.

Uredništvo Nedeljnika teško može da zamisli da neko ko svakodnevno radi sa medijima, poput PR službe ministra odbrane, može da pomeša dnevni list Kurir i nedeljni list Nedeljnik.

Ko može da poveruje da je PR služba ministra odbrane pomešala baš Nedeljnik i Kurir, pa autorski tekst i intervju, i sve to baš kada je Dragan Šutanovac poslao autorski tekst Nedeljniku, koji nije objavljen, a u kome se govori o srpsko-ruskoj saradNji, na koju je reagovao ministar Vulin, a koje nema u intervjuu Kuriru?

Još je teže zamisliti da neko ko svakodnevno radi sa medijima, poput PR službe ministra odbrane, može da pomeša INTERVJU u dnevnom listu Kurir i AUTORSKI TEKST (istina, neobjavljen) u nedeljnom listu Nedeljnik.

Pa onda još poverovati da se to desilo upravo kada je Šutanovac poslao tekst, koji nije objavljen, na koji doslovno reaguje Aleksandar Vulin.

Naime, u vesti koju je PR služba prosledila Tanjugu doslovno se kaže „naveo je Vulin reagujući na autorski tekst Dragana Šutanovca u kome kritikuje saradnju Srbije i Rusije“.

Dakle, nigde se ne pominje Kurir, koji je, istina, imao intervju Dragana Šutanovca, politički o bojkotu i Savezu za Srbiju, a u kojem se nijednom rečju ne pominje „srpsko-ruska saradnja, niti ministru Šojgu“.

A upravo je na to reagovao ministar Aleksandar Vulin.

Ukazujemo i da PR ministra odbrane, u nečemu što je trebalo da predstavlja izvinjenje redakciji Nedeljnika, našla za shodno da spočita Nedeljniku kako ima nekakvu „maniju gonjenja“.

U Nedeljniku nikada nismo pričali o pritiscima, pretnjama i praćenjima. Ovo je prvi put da smo, bez mnogo ulaženja u detalje, izložili činjenice koje su, dosad, bile poznate samo redakciji Nedeljnika i pojedinim nadležnim službama, poput Tužilaštva za visokotehnološki kriminal ili Zaštitnika građana.

Na stranu, dakle, činjenice koje nisu na strani PR službe ministra odbrane, i novinarski i ljudski odbacujemo ovakvo neiskreno izvinjenje.

I zato još jednom pitamo – odakle ministru Vulinu sadržaj teksta koji su imali samo Dragan Šutanovac i urednici Nedeljnika.

Pozivamo istražne organe da utvrde da li je ministar Vulin, ili bilo ko drugi, koristio resurse tajnih službi, i to nespretno, kako bi presretao komunikacije poput elektronske pošte.

Komentara

1. Bobby
    17. februara 2020. 11:11

Бојим се да сте превише очекивали у земљи у којој је објашњење да је женина тетка слала десет пута по десет хиљада евра, овјашњење које је било довољно да се не покрене поступак за пореску утају. Предложио бих вам практичније мере, прелаз на сателитску везу са измештеним серверима ван Србије, криптована комуникација и још многе ствари које могу да вам препоруче ИТ искуснији људи. Прегањати се са њима, је само губљење времена уколико се не укључи неко после чега би постојала извесност санкција.

1. Boris
      17. februara 2020. 16:54

Da kriptuju komunikaciju sa osobama koje intervjuišu? Jedini realan način je da koriste aplikaciju telegram.

1. Bobby
        17. februara 2020. 20:35

Наравно. Међу произвођачима мобилних телефона и софтвера то је радила компанија "купина", потребно је само да имате њене телефоне. То се може радити и са осталима. У комуникацији са електронском поштом, постоји велики број програма око којих могу да се договре и да их примењују. Када би заиста једини реалан начин био да се користи телеграм, он би се до данас сигурно и користио, а то је као што смо сведоци, обична глупост, јер хиљаде компанија на описане начине штите своју комуникацију, између осталог и размену патентних права, ителектуалне својине,... итд.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.