Redakcija Nedeljnika upravo se i plašila ovakvog odgovora Odbora za kontrolu službi bezbednosti, kao i najavljene krivične prijave koju je ministar odbrane inicirao protiv samog sebe.

U ovom odgovoru indikativnо je da se pita Vojnobezbednosna agencija, koja svakako ne bi imala nikakvog osnova da prati rad redakcije Nedeljnika, a ne i BIA. Ne razumemo zašto Odbor za bezbednost o istom trošku nije postavio isto pitanje BIA.

S druge strane, u saopštenju se kaže „prilikom ovog nadzora nije ustanovljena nezakonita primena posebnih postupaka i mera“, što samo može da navodi na sumnju da se obavljaju „zakonite mere“.

Pošto nam je jasno koliko je teško ili gotovo nemoguće utvrditi da li su vam komunikacije presreli pripadnici obaveštajnih službi, mi i dalje pozivamo na nezavisnu istragu u koju bi ušli i predstavnici novinarskih uruženja, a koju su već podržali Reporteri bez granica, kao i istragu Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, koje je jedino obučeno za ovakve slučajeve, a na koju je pozvao, makar javno, sam ministar odbrane.

Nedeljnik ponovo ukazuje da je Ministarstvo odbrane samo od sebe poslalo reakciju na „autorski tekst Dragana Šutanovca u Nedeljniku o srpsko-ruskim odnosima“, i to državnoj agenciji Tanjug. I zato mislimo da bi samo sveobuhvatna i nezavisna istraga mogla da utvrdi kako je do toga došlo, da se ispitaju svi učesnici u ovom procesu, kao i da sudski veštak utvrdi da li je zaista moguće da se pomešaju nedeljnik i dnevni list, autorski tekst i intervju, posebno pošto u pomenutom intervjuu u Kuriru, Šutanovac nije govorio o stvarima o kojima je govorio u autorskom tekstu za Nedeljnik, koji nije objavljen.

Mi ne znamo ko je presreo naše komunikacije, kako ih je presreo, da li je bilo ko pod merama zvaničnih državnih organa, ili neke paradržavne službe, ili hakera, ali verujemo da je u apsolutnom interesu javnosti da se nedvosmisleno utvrdi kako je do svega ovoga došlo.

Komentar(1)

  1. DA LI JE TO MOGUĆE?
    21. фебруар 2020. 19:43

    re: Saopštenje Nedeljnika: Samo nezavisna istraga može da utvrdi kako je ministar Vulin imao uvid u neobjavljeni tekst Zar mislite da je nezavisna istraga u Srbiji danas moguća?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.