Saopštenje Merkel i Makrona: Vučić i Hoti se složili da nastave dijalog, sa ciljem “normalizacije odnosa”

0
Screenshot Instragram/ Zvanični nalog predsednika Srbije Aleksandra Vučića

“Normalizacija odnosa između Kosova i Srbije nezamenljiva je za bezbednost i stabilnost regiona i od velikog je značaja za perspektivu pristupanja dve zemlje u EU”, poručili su u zajedničkom saopštenju francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel posle održanog samita Beograd-Priština, prenosi N1 pisanje Kosseva.

Normalizacija odnosa podrazumeva potpisivanje “konačnog pravnog obavezujućeg sporazuma” i “mere izgradnje poverenja” dve strane.

Posle odvojenih oglašavanja srpskog predsednika i kosovskog premijera, i pokrovitelji današnjeg događaja, kao treća strana dali su svoj komentar, prenosi Kossev.

Podsećajući da je dijalog prekinut u novembru 2018, u saopštenju za javnost koje prenose ambasade ovih država, navodi se da su se Vučić Hoti složili da nastave dijalog pod pokroviteljstvom EU, a sa ciljem “normalizacije odnosa Srbije i Kosova, uz postizanje konačnog pravno-obavezujućeg sporazuma”.

Svoju saradnju Vučić i Hoti “produbiće” preko “mnogih oblasti koje su predložene u Berlinskom procesu”, uz “jednako važne mere izgradnje poverenja između dve strane”.

Makron i Merkel ohrabruju Vučića i Hotija da u “sledećim mesecima postignu suštinski napredak”, a francuski predsednik i nemačka kancelarka “ostaće angažovani po ovom pitanju”, a uz podršku EU.

“Biće spremni da organizuju novi samit u kasnijoj fazi pregovora ukoliko bude bio potreban”, navodi se u zajedničkom saopštenju dve vodeće evropske zemlje.

Predsednik Vučić je u današnjem obraćanju medijima nakon sastanka naglasio da strane neće izaći sa zajedničkim saopštenjem upravo zbog toga što jedino Srbija, kako je kazao, ima različite stavove. Jedan od razloga zbog kojih je došlo do neslaganja je i upotreba termina “Kosovo – Srbija”. Srpska delegacija je insistirala na tome da se koristi “Beograd – Priština”, zato što Srbija ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, navodi Kossev.

Sledeći termin za sastanak je 16. jul, koji je zabeležen kao prvi sastanak u Briselu i organizuju ga Žozep Borelj i Miroslav Lajčak.

Na današnjem video samitu pored ove četvorke, učestvovali su i visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednost i potpredsednik Evropske komisije, Žozep Borelj, kao i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.