Saobraćajni fakultet obeležava 70 godina rada

  0

  Saobraćajni fakultet Univerziteta u Beogradu obeležava ove godine 70 godina postojanja i danas je najstarija i najvažnija visokoobrazovna institucija u oblasti saobraćajnog inženjerstva u Jugoistočnoj Evropi. Za sedamdeset godina rada Saobraćajni fakultet odškolovao je više od 9.000 diplomiranih i master inženjera saobraćaja, 270 magistara saobraćaja i blizu 200 doktora tehničkih nauka.
  Danas Saobraćajni fakultet edukuje studente koji stiču sveobuhvatna tehnička znanja i veštine iz železničkog, drumskog i gradskog saobraćaja i transporta, bezbednosti drumskog saobraćaja i transporta, logistike, vazdušnog i vodnog saobraćaja, telekomunikacionog i poštanskog saobraćaja, na tri nivoa studiranja. Nastavni proces se odvija kroz osnovne, master i doktorske akademske studije.

  Saobraćajni fakultet karakterišu i istaknuti rezultati u naučnoistraživačkom radu, intenzivna saradnja sa privredom i vodećim domaćim i međunarodnim institucijama u oblasti saobraćaja. Saobraćajni fakultet realizovao je više od 2.000 projekata, ekspertiza, veštačenja i studija, uključujući i učešće u 17 velikih evropskih istraživačkih poziva.

  Imamo veliku odgovornost prema zajednici da iškolujemo kvalitetne saobraćajne inženjere kao i da konstatno radimo na unapređenju struke. U Srbiji kao i u svetu naglo je porasla potreba za saobraćajnim inženjerima svih vidova saobraćaja i očekuje se da će taj rast potražnje u našoj zemlji biti čak 30% za samo nekoliko godina – kaže dekan Saobraćajnog fakulteta prof. dr Nebojša Bojović. Zbog uvođenja novih i ekspanzije postojećih servisa i usluga u svetu i kod nas (dostava od vrata do vrata, porast mobilnosti stanovništva, prelazak na alternativne vidove prevoza i slično) saobraćajna struka ima puno zadataka i obaveza, navodi Bojović.

  Dekan Saobraćajnog fakulteta ističe da je posebno ponosan na nivo znanja koji novopečeni inženjeri imaju nakon diplomiranja, a koji je u ravni sa najprestižnijim svetskim fakultetima. To se, kako kaže, praktično i pokazalo u međunarodnoj poslovnoj i naučnoj zajednici.

  Trudimo se da studentima pružimo i najnovija saznanja vezana za saobraćajno inženjerstvo kako bi uspešno pratili sve brži razvoj ove oblasti. Gajimo visoke kriterijume za prenošenje i ocenjivanje znanja, kao i principe akademske čestitosti, što u velikoj meri garantuje da će budući saobraćajni inženjeri biti u mogućnosti da odgovore i najvećim izazovima struke – kaže prof. dr Bojović.

  Proces nastave na Saobraćajnom fakultetu odvija se kontinuirano uprkos promenama i sprovođenju mera uzrokovanih epidemijom korona virusa. Deo nastave odvija se preko internet platformi koje omogućavaju interaktivnost sličnu nastavi uživo. Deo nastave i ispitivanja koji se obavljaju uživo sprovodi se uz dosledno pridržavanje svih propisanih epidemioloških mera zaštite.