SANU o napadima na Vladimira Kostića: Nikom se ne može uskratiti pravo na mišljenje

0
Foto Nedeljnik

(Beta) –  Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) saopštio je danas, povodom napada na predsednika te institucije Vladimira Kostića zbog izjave o Kosovu i Metohiji, da se pravo na lično mišljenje i izražavanje tog mišljenja “nikom ne može uskratiti”.

Odbor je ocenio da je “neprikladno i neprihvatljivo” prozivanje članova Akademije da se pojedinačno, “po principu da ili ne”, izjasne o Kostićevoj izjavi, kao što su to predložili pojedini akademici.

“Članovi SANU, u dugom nizu godina, bili su potpuno slobodni da se izjašnjavaju o problemu Kosova i Metohije na najrazličitije načine (mnogi su tu mogućnost iskoristili i koriste je), da bi ih neko ko to nije uočio prozivao da svoje prethodno obrazložene stavove ukratko ponove po njegovom diktatu”, stoji u saopštenju.

Ocenjeno je da je “neprihvatljiva atmosfera koja se kreira u delu javnosti da se problem Kosova i Metohije velikim delom prelama baš u SANU, koja kao da postaje nekakva paradigma za rešavanje čitavog ovog problema”.

“To jednostavno nije tačno: radi se o problemu koji niti je generisan uz učešće SANU, niti je ona ikada bila zvanično pozivana da učestvuje u njegovom rešavanju. Akademija za to nema ni formalne mogućnosti, ni ovlašćenja. Uostalom, šta bi i bio smisao učešća ukoliko je suština zaista u binarnom pitanju na koje se od članova SANU traže pojedinačni odgovori”, piše u saopštenju.

Dodaje se da SANU neće prestati da se kroz “naučno argumentovano” delovanje “bori za sve ono što je oteto na Kosovu i Metohiji i za sve naše tamošnje sunarodnike”.

Prethodno je akademik Matija Bećković pokrenuo inicijativu da svi članovi SANU treba javno da iznesu stav o izjavi predsednika te institucije Vladimira Kostića da je “politička mudrost na koji način, sa elementima dostojanstva, napustiti Kosovo jer ni de fakto ni de jure nije u rukama Srbije”.