Kina uvodi sankcije Nensi Pelosi i obustavlja saradnju sa SAD u “brojnim oblastima”. Tajvan podigao borbenu gotovost vojske…

0
EPA-EFE/JEROME FAVRE

Kina je saopštila danas da će obustaviti saradnju sa SAD u brojnim oblastima, od klimatskih promena do vojnih odnosa i napora za suzbijanje krijumčarenja droge, kao odgovor na ovonedeljnu posetu Tajvanu predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi.

Kako je navedeno prekinuće saradnju u dijalogu izmedju visokopozicioniranih vojnih komandanata, razgovore o klimatskim promenama, kao i u oblastima prekograničnog kriminala i repatrijaciji ilegalnih migranata.

Mere objavljene danas najnovije su u nizu koraka s namerom da se kazni Vašington zato što je dozvolio posetu visoke američke zvaničnice Tajvanu koji Kina smatra svojom teritorijom koju može da pripoji silom ukoliko bi bilo potrebno.

Kina će “prekinuti kinesko-američke pregovore o klimatskim promenama” i otkazati razgovore izmedju vojnih vodja kao i dva sastanka o bezbednosti, navelo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova ukazujući na to da je Pelosi ignorisala snažno protivljenje Kine njenoj poseti Tajvanu.

Ranije danas Kina je najavila da će uvesti sankcije Pelosi i članovima njene porodice. 

U saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova navodi se da je Nensi Pelosi zanemarila zabrinutost Kine i odlučno protivljenje njenoj poseti ostrvu pod samoupravom, koje Peking smatra delom svoje teritorije.

Kako navodi AP, takve sankcije su uglavnom simbolične.

Nensi Pelosi je bila najviši američki zvaničnik koji je posetio to samoupravno ostrvo u poslednjih 25 godina. Kina smatra Tajvan svojom teritorijom i protivi se da ima kontakte sa strani vladama.

Kineski ratni brodovi…

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da su “kineski ratni brodovi i avioni rano jutros (prema lokalnom vremenu) prešli liniju razdvajanja u Tajvanskom moreuzu”, prenose svetski mediji. Vojska Tajvana je u odgovoru i praćenju situacije poslala avione i brodove i rasporedila kopnene raketne sisteme, dok Kina sprovodi velike vojne vežbe u zonama oko Tajvana.

Tajvan je vojne vežbe Kine ocenio kao krajnje provokativne “bilo da lansira balističke rakete ili namerno prelazi središnju liniju moreuza”. Takođe, Ministarstvo odbrane Tajvana je saopštilo da će pojačati stanje borbene gotovosti, ali da Tajvan ne želi rat.

“Pridržavajući se principa pripreme za rat, a ne principa traženja rata, nacionalna vojska će zajedno raditi na čvrstoj odbrani suvereniteta i nacionalne bezbednosti zemlje”, piše u saopštenju tajvanskog Ministarstva odbrane.

Blinken: Ovo je provokacija

Državni sekretar SAD Entoni Blinken osudio je danas Kinu zbog održavanja vojnih vežbi oko Tajvana nazivajući ih “provokacijama” koje predstavljaju “značajnu eskalaciju” tenzija.

On je rekao da za Peking ne postoji “nikakav izgovor” da počne manevre u Tajvanskom moreuzu.

“Te provokacije predstavljaju značajnu eskalaciju. Možete videti kako je Peking pokušao da promeni status kvo oko Tajvana u poslednje vreme… Sada sprovodi opasne akcije na novom nivou”, rekao je Blinken u Pnom Penu gde učestvuje na skupu Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN).

On je rekao da je Kina izabrala da prekomerno reaguje i upotrebi posetu Nensi Pelosi kao iizgovor, a da je činjenica da je njena poseta bila mirotvorna.

“Nema nikakvog opravdanja za ovaj ekstremni vojni odgovor, nesrazmeran i koji podstiče eskalaciju”, rekkao je šef američke diplomatije.

“Predvideli smo da će Kina reagovati na ovaj način, zapravo mi smo opisali tačno ovaj scenario”, dodao je on.

Oglasila se predsednica Tajvana

Ubrzo se javnosti obratila i tajvanska predsednica Cai Ing-ven poručivši da je tajvanska vojska spremna da odgovori ako to bude potrebno.

“Naša vlada i vojska pomno prate kineske vojne vežbe i operacije informacionog rata, spremni smo da odgovorimo po potrebi. Pozivam međunarodnu zajednicu da podrži demokratski Tajvan i zaustavi svaku eskalaciju regionalne bezbedonosne situacije”, poručila je predsednica Tajvana.

Kako je došlo do tenzija?

Napetost u odnosima Kine i Tajvana raste nakon posete predsedavajuće Predstavničkog doma Sjedinjenih Država Nensi Pelosi Tajvanu, postavši tako najviša američka zvaničnica u poslednjih 25 godina koja je posetila ostrvsku državu, koju Peking smatra delom svoje teritorije. Ujedno, vlasti u Kini prete da će “silom pripojiti ostrvo ako bude potrebno”, a u reagovanju na posetu Pelosijeve opisali su događaj kao “čistu provokaciju”.

Vojne vežbe traju od 4. avgusta, a uključuju treniranje raketnih udara u šest zona oko Tajvana. Pelosijeva je prokomentarisala da je Kina počela vežbe raketama verovatno koristeći posetu američkih članova Kongresa Tajvanu kao izgovor.

Nova izjava Pelosijeve

Pelosijeva je napustila Tajvan 3. avgusta, ali je u novoj izjavi za medije naglasila da da “Kina neće izolovati Tajvan time što sprečava dolazak američkih zvaničnika tom autonomnom ostrvu”.

“Oni mogu da spreče Tajvan da posećuje ili učestvuje na drugim mestima ali ga neće izolovati time što će nas sprečiti da tamo putujemo”, rekla je Pelosi.

Ona je rekla da njen put na Tajvan nije bio namenjen da se promeni status kvo ostrva već da se zadrži mir u Tajvanskom moreuzu. Pelosijeva je takođe pohvalila “teško izborenu tajvansku demokratiju”, uključujući napredak u diverzitetu i uspehe u tehnologiji i poslovanju. Ujedno je kritikovala kinesko kršenje trgovinskih sporazuma, širenje oružja i probleme sa ljudskim pravima.

Diplomatska kriza

Američki državni sekretar Entoni Blinken je na sastanku ministara ASEAN (Udruženje država jugoistočne Azije) rekao da je kineska reakcija “flagrantna provokacija”.

Pelosijeva i još pet članova Kongresa stigli su kasno sinoć u Tokio u okviru azijske turneje tokom koje su još posetili Singapur, Maleziju, Tajvan i Južnu Koreju.

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je danas da kineske vojne vežbe usmerene prema Tajvanu predstavljaju “ozbiljan problem” i prete regionalnom miru i bezbednosti pošto je pet balističkih raketa lansirano u okviru vežbi, palo u japansku ekskluzivnu ekonomsku zonu.

Kina je u međuvremenu saopštila da je pozvala evropske ambasadore u Pekingu na razgovor kako bi uložila protest zbog saopštenja grupe G7 i Evropske unije u kojima se kritikuju kineske vežbe oko Tajvana. Ministarstvo spoljnih poslova Kine je danas saopštilo da je zamenik ministra Deng Li dao “zvaničnu izjavu” o onome što je nazvao “bezobraznim mešanjem u unutrašnje stvari Kine”, preneo je AP.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime