Sanjari: 58. Oktobarski salon

Piše Marijana Vaščić

0
Ilustracija: Oktobarski salon

U vremenima kada nas neizvesnost savremenog trenutka drži u stanju konstantnog iščekivanja, sanjarenje je najčešće jedino što nam preostaje. Paralelni, eskapistički svetovi prepuni novih mogućnosti, poput kakvog predskazanja, bili su glavno polazište Ilarije Marote i Andree Bačina (Ilaria Marotta, Andrea Baccin), kustoskog dua zaduženog za 58. Oktobarski salon, prvobitno zakazan za 2020. godinu.

Kroz svoju istoriju, Oktobarski salon je, kao prepoznatljiva manifestacija sa decenijskom tradicijom, pokazao svoju sposobnost da istraje i prilagodi svoj karakter različitim koncepcijama. Od inicijalne ideje iz 1960. godine, o godišnjoj izložbi koja treba da predstavlja svojevrstan presek lokalne likovne scene, Oktobarski salon je evoluirao u međunarodnu smotru, te se od 2004. godine na njemu mogu pogledati i radovi stranih autora, a od 2014. godine je i zvanično postao bijenalna manifestacija, stoga se Beogradsko bijenale pojavljuje kao podnaslov izložbe.

Zvaničan naslov izložbe „Sanjari“ predstavlja naizgled jednostavnu, a zapravo višeslojnu temu, koja se može tumačiti iz različitih rakursa, na šta ukazuju i sami kustosi u svom uvodnom tekstu, navodeći niz referenci od filma do migracija. Sanjarenje, odnosno, metafizički svet snova i tanka fina linija koja ga odvaja od realnosti, fascinacija je mnogih i neiscrpan izvor inspiracije još od antičkih vremena. Svi ti izmaštani svetovi refleksija su nesvesnog i svesnog bića neumornih sanjara.

Pedeset osmi Oktobarski salon biće održan u trajanju od 25. juna do 22. avgusta i publika će imati priliku da pogleda konstelaciju radova 63 umetnika, neumornih sanjara, u galerijama i bioskopu Kulturnog centra Beograda, Muzeju grada Beograda u Resavskoj, parku ispred Muzeja Jugoslavije, javnim prostorima po gradu, ali i u okviru programa RTS 3 i Radio Beograd 2.