(Beta) – Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je prvostepenu oslobadjajuću presudu bivšem premijeru i nekadašnjem predsedniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivi Sanaderu za korupciju u slučaju Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Pravosnažnom presudom potvrdjena je oslobadjajuća presuda zagrebačkog Županijskog suda i u odnosu na drugooptuženog u tom slučaju, preduzetnika Roberta Ježića. 

Tužilaštvo je od 2012. teretilo Sanadera da je kao premijer, nekadašnjeg predsednika Uprave HEP-a Ivana Mravka podsticao da firmi Dioki Roberta Ježića isplati pozajmicu od 15 miliona kuna i prodaje struju ispod tržišne cene, čime je državni budžet oštećen za 19 milona kuna.
Vrhovni sud je utvrdio da je za jedno krivično delo iz optužnice nastupila zastara krivičnog progona, jer je od počinjena prošlo više od 12 godina.

Reč je o jedinom postupku u kojem je bivši premijer oslobodjen optužbe za korupciju.

Najviši sud u zemlji je krajem oktobra potvrdio prvostepenu presudu Sanaderu u slučaju Ina-MOL. Sanader je pravosnažno osudjen na šest godina zatvora zbog primanja mita od bivšeg šefa madjarskog MOL-a Žolta Hernadija, koji je u odsutnosti osudjen na dve godine zatvora. 

Prema presudi, Sanader i Hernadi su osudjeni jer su dogovorili da će za mito od deset miliona evra osigurati zaključenje neosnovanih izmena ugovora koji se odnosi na hrvatsku naftnu kompaniju Ina da bi se madjarskoj kompaniji omogućio prevladjujući uticaj nad domaćom naftnom kompanijom. Dogovorili su i sklapanje ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz domaće naftne kompanije koji će u celosti preuzeti Hrvatska. 

U tom je slučaju je upravo Ježić svedočio da je pet od deset miliona evra mita za Sanadera primio preko svoje švajcarske firme.

Vrhovni sud Hrvatske objavio je nedavno i osudjujuću presudu bivšem premijeru i predsedniku HDZ, ali i toj vladajućoj stranci kao pravnoj osobi, za izvlačenje oko 70 miliona kuna iz državnih institucija i kompanija u antikorupcijskom slučaju poznatom kao „Fimi-medija“.

Pravosnažnom presudom u ponovljenom sudjenju u najvećem korupcijskom slučaju u hrvatskoj politici, Sanaderu je zatvorska kazna smanjena s osam na sedam godina, a državi će morati da vrati 14,9 miliona kuna, što je 1,25 miliona kuna manje nego u prvostepenoj presudi iz novembra 2020. godine. 

HDZ, čiji se „crni fond“ punio izvučenim novcem, kao prva stranka osudjena za korupciju, moraće da plati 3,5 miliona kuna kazne i da vrati u budžet 14,6 miliona kuna. 

Slučaj „Fimi medija“ koji je trajao desetak godina postao je sinonim političke korupcije u Hrvatskoj. 

Sanader je s mesta premijera bez objašnjena otišao sredinom 2009, a potom je usledilo niz istraga protiv njega zbog korupcije. 

Nekada najmoćniji hrvatski političar trenutno izdržava zatvorsku kazne zbog korupcije u slučaju Planinska. 

Očekuje se da će po donošenju pravosnažnih presuda u svim slučajevima, Sanaderu biti odredjena jedinstvena zatvorska kazna. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.