Šampanjac, cigare s Kube, kontrola nad medijima i čak 300 svedoka: Za šta sve terete Netanjahua koji se juče prvi put pojavio pred sudom zbog korupcije

0
Foto: Beta - Gali Tibbon/Pool via AP

Izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu juče je počelo suđenje u tri korupcijska slučaja. Optužen je za mito, prevaru i zloupotrebu poverenja. Suđenje je trebalo da počne u martu, ali je zbog pandemije koronavirusa odloženo.

Optužnica je zvanično podignuta u decembru prošle godine u tri odvojena slučaja. U prvom slučaju optužen je za primanje mita poput skupih šampanjaca, kubanskih cigara i nakita od raznih milijardera u zamenu za usluge, preneo je Jutarnji list.

Neka od imena koja se spominju su holivudski producent Arnon Milkan i australijski vlasnik kockarnica Džejms Peker. Izraelcu Milkanu, koji je jedan od producenata filma “Pretty Woman” sa Džulijom Robrts, Netanjahu je pomogao da produži američku vizu. Vrednost darova koje je izraelski premijer primio procenjuje se na 150.000 funti.

U drugom slučaju Netanjahu se optužuje za kolaboraciju s najprodavanijim izraelskim novinama, “Yedioth Ahronoth”. Novine su dobile nalog da pišu pozitivno o njemu i njegovoj porodici, a u zamenu im je Netanjahu “sredio” konkurenciju.

Treći, ujedno i najteži slučaj tiče se Netanjahuovog oblikovanja javnog imidža. Premijer je navodno nudio podsticaje u vrednosti od 200 miliouna funti izraelskoj telekomunikacionoj kompaniji “Bezeq” u zamenu za uredničku kontrolu njihove informativne veb stranice “Walla”.

Netanjahu poriče sve optužbe i tvrdi da je reč o “lovu na veštice”, pokušaju napada agresivne policije, levice, tužitelja i neprijateljski nastrojenih medija.

Pokušao je Netanjahu na sve načine da izbegne ovo suđenje. Prvo je predao zahtev za imunitet izraelskom parlamentu Knesetu, a potom ga je povukao rekavši kako bi dobijanje imuniteta u parlamentu bio pravi “cirkus” i da ne želi da učestvuje u toj “prljavoj igri”. Nakon toga je pokušao da izbegne početak sudskog procesa, ali je sud naredio kako po zakonu optuženik mora da prisustvuje čitanju optužnice i da Netanjahu ne sme u tome da se razlikuje ni od jednog drugog izraelskog građanina. Nije mu uspelo ni da ih uveri kako saslušanje nije u javnom interesu pa da zato ne bi trebalo da se prenosi na televiziji.

U optužnici se navode imena više od 300 potencijalnih svedoka, pa će se suđenje verojatno otegnuti na nekoliko godina. U slučaju da bude osuđen, preti mu više od deset godina zatvorske kazne.

U međuvremenu, pošlo mu je za rukom da sastavi vladu nacionalnog jedinstva s protivkandidatom na izborima, Benijem Gancom. Vrhovni sud je odlučio početkom ovog meseca kako Netanjahu može da vodi zemlju, iako se protiv njega vodi sudski postupak. Izraelci su morali tri puta u godinu dana da izlaze na prevremene izbore usled političke krize.

Ganc i Netanjahu prekinuli su rivalstvo i Kneset je potvrdio novu koalicionu vladu. Ganc, koji je do pre nedelju dana tvrdio da nikad neće sarađivati u koaliciji s Netanjahuom, odjednom se predomislio. Tvrdi kako je to učinio na zahtev svojih birača kojima tokom koronakrize treba stabilnost.

Jedni Netanjahua, najdugovečnijeg premijera i prvog premijera u istoriji Izraela protiv kojeg je podignuta optužnica, zovu mađioničarem koji se svaki put novim trikom izvuče iz problema i dočeka na nogama. Za druge je on prevarant koji je na vlasti ostao uz pomoć prevara i zastrašivanja te ga treba osuditi.

Psiholog Šaul Kimhi godinama proučava njegov način komuniciranja i za Al Džaziru je rekao kako kod njega vidi sličnosti s američkim predsednikom Donaldom Trampom koji, inače, Netanjahua od milja zove “Bibi”. Netanjahu se uspešno koristi retorikom “mi protiv njih” i, pojačavajući strah od nepoznatog, uvek traži krivca kojeg samo on može da pobedi.

Uspeo je da uveri Izraelce kako postoji opasni levičarsko-arapsko-liberalni savez, a on je jedina sila koja ih sprečava da unište Državu Izrael. Na pitanje zašto i dalje glasaju za njega, njegovi birači kažu: “Ako nećemo za njega, za koga ćemo? Pokažite nam”.

COVID-19 i Beni Ganc uspeli su da spase sedamdesetogodišnjeg Netanjahua i ostave ga na vlasti, ali iz suđenja, barem zasad, nije uspeo da se izvuče.