Dela iz Wiener Art kolekcije na samostalnoj izložbi „Sve jedno drugo pojede“, umetnika Nikole Džafa u Savremenoj galeriji Subotica od 6. novembra do 12. decembra

Nikola Džafo (1950, Novi Sad), diplomirani slikar, predstaviće se na samostalnoj izložbi “Sve jedno drugo pojede” slikama, dnevnicima sa vizuelnom ädokumentacijom i video materijalima. Više od dve decenije umetnik je  posvetio društveno angažovanim akcijama kao i pokretanju umetničkih kolektiva i inicijativa kao što su Art klinika i Šok zadruga u Novom Sadu. U odnosu na ovaj angažovani kulturni rad izložba “Sve jedno drugo pojede” je svojevrsna stanka i rekapitulacija njegovog umetničkog opusa koji sadrži kritičke osvrte na društveno-političke okolnosti u kojima savremeni umetnici deluju. 

Na izložbi će biti prikazana dva rada iz kolekcije Wiener Art – kolekcije savremene umetnosti Wiener Stadtishce osiguranja: „Sve jedno drugo pojede“ i „Rembrantovo raskršće“ iz 2018. godine.

Izložba je rezultat inicijative samog umetnika koji je 4. februara 2019. godine raspisao konkurs za galerije u kojem ih je pozvao da – uz njegove uslove – prihvate ponuđenu izložbu. Na konkurs se jedino odazvala Savremena galerija Subotica, što ovom kulturnom događaju daje notu jedinstvenosti i ekskluzivnosti.

Kustosi izložbe su Aleksandra Lazar, kustoskinja i umetnička konsultantkinja i Jasmina Jovančić Vidaković, viša kustoskinja Savremene galerije Subotica, koje su i autorke tekstova u ilustrovanom katalogu.

Eksponate iz svojih kolekcija za ovu izložbu ustupili su i Galerija savremene likovne umetnosti Niš, Savremena galerija Zrenjanin, Umetnička galerija Narodnog muzeja u Kruševcu, Marko Bruno i Aleksandra Lazar, dok je Hrvatski filmski savez ustupio prava za projekciju filma RajkaGrlića “Sve jedno drugo pojede” (1971).

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Subotice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.