“Samo vakcinisani protiv korone će moći na hodočašće za vreme ramazana”: Saudijska Arabija uvela stroga pravila za dolazak u Meku

0

(Beta-AP) – Samo osobe koje su vakcinisane ili stekle imunitet od kovid-19 će moći da idu da obave omru, malo hodošašće u Meki tokom muslimanskog meseca posta ramazana koji počinje sredinom aprila, saopštile su danas saudijske vlasti.

Ministarstvo za Hadž je saopštilo da će biti dozvoljeno “samo osobama imunizovanim” od koronavirusa da obave hodočašće ili molitve u Velikoj džamijiu Meki na početku ramazana.

Te osobe se svrstavaju u tri kategorije, one koje su dobile dve doze vakcine, one koje su dobile samo jednu dozu 14 dana ranije i one koje su izlečene od koronavirusa, navele su vlasti.

Za vreme ramazana u Meku obično veliki broj vernika iz Saudijske Arabije i drugih muslimanskih zemalja.

Malo hodočašće, ili omra, može da se obavi tokom cele godine za razliku od hadža koji je jednom godišnje. Malo hodočašće je prekinuto u martu 2020. godine zbog pandemije kovid-19, a početkom oktobra je polako počelo da se vraća uz mere predostrožnosti. 

Prvo je dozvoljeno da dođe samo 6.000 Saudijaca i stranaca koji žive u Saudijskoj Arabije dnevno za omru. Broj je zatim povećan na 15.000 dnevno za omru a 40.000 vernika moglo je da ide u Veliku džamiju za dnevne molitve.

Stranim vernicima dozvoljen je dolazak od 1. novembra, ali ministarstvo zdravlja bira zemlje zavisno od razvoja pandemije.

Više od 390.000 slučajeva kovid-19 zabeleženo je u Saudijskoj Arabiji i više od 6.700 preminulih. Više od pet miliona ljudi dobilo je bar jednu dozu vakcine od ukupno 34 miliona stanovnika.