Iako se crna čokolada češće smatra zdravijom od mlečne, razlika između njih je neznatna, navode stručnjaci.

Primarni razlog za dobru reputaciju crne čokolade je taj što u svome sastavu ima više polifenola od mlečne. Ovi spojevi sekundarni su metaboliti u biljkama i imaju protivupalno delovanje na organizam.

Ali, da biste ih uneli, ne morate da jedete crnu čokoladu, pišu stručnjaci u nemačkom magazinu posvećenom zdravlju, „Neue Apotheken-Illustrierte“. Održavanjem uravnotežene ishrane, s unosom voća i povrća, unećete dovoljno polifenola.

I crna i mlečna čokolada pune su kalorija. U crnoj čokoladi nešto ih je manje, a sadrži i manje šećera, ali često ima više masnoće.

Tako da, u stvari, nema velike razlike između crne i mlečne čokolade što se tiče vašeg zdravlja. Povremeno, umerena konzumacija čokolade je dobra, stručnjaci kažu, ali nije dobro ako je jedete često i u većim količinama, prenosi N1.

Da ne biste pali u iskušenje, preporučuje se da kod kuće ne držite velike zalihe čokolade – bolje je imati manje, posebno pakovane. Ako i to ne pomaže, može da se odvoje manje porcije čokolade i da se odlože u zarmzivač.

Komentar(1)

  1. Eto!
    30. januara 2020. 17:51

    A znate li sta je najopasnije po zivot? Nikad ne prihvatiti i stalno se cuditi da morate da umrete!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.