“Samo na Balkanu”: Norveška otvara granice za sve komšije osim za Šveđane

0
Beta/AP

Norveška će u ponedeljak otvoriti svoje granice za sve nordijske zemlje uz uslove kojim se u ovoj fazi isključuje skoro cela Švedska, gde je epidemija novog korona virusa i dalje aktivna, saopštila je danas norveška vlada.

Oslo je već ranije najavio da će otvoriti granice sa Danskom od 15. juna, sada proširuje tu meru i na Finsku, Island i Švedsku, ali to se odnosi samo na regione gde je nivo epidemije prihvatljiv, rekla je premijerka Erna Solberg na konferenciji za novinare.

U praksi kada se uzmu u obzir kvanitativni i kvalitativni kriterijumi samo će švedsko ostrvo Gotland, u Baltičkom moru u prvo vreme biti otvoreno za putovanje bez obaveznog karantina.

Solberg je rekla da je epidemija u Norveškoj pod kontrolom i zaraza koja bi došla iz inostranstva bi mogla da dovede do ponovnog izbijanja epidemije u zemlji. Epidemiološka situacija u nordijskoj zoni će biti preispitana najmanje svakih 14 dana. Za sada se zvanično ne preporučuju putovanja koja nisu obavezna u druge zemlje.

Norveška je ranije navela da će do 20. jula razmotriti mogućnost da se odobre putovanja u druge zemlje koje su blizu, Nemačku i Baltičke zemlje.

Evropska komisija pozvala je juče da se 15. jula uklone sve restrikcije putovanja unutar Evropske unije. Norveška nije član EU ali pripada šengenskoj zoni, koju poziv iz Brisela obuhvata.

Od ponedeljka Norveška će takođe podići sa 50 na 200 broj ljudi koji mogu da se okupljaju na otvorenom prostoru pod uslovom da poštuju fizičko distanciranje.

Od tog datuma će takođe moći da se otvore teretane, akva centri i bazeni.

Samo nekoliko novih slučajeva koronavirusa beleži se dnevnou Norveškoj gde je od koronavirusa umrlo ukupno 242 ljudi.

U Švedskoj koja je primenila blaži pristup od koronavirusa i dalje dnevno umire više desetina ljudi.

(Beta)