Samo mu je Trampov tvit falio: Bajdena još prati priča o saradnji sa segregacionistima

0
Foto: Profimedia

Od kako je Dćo Bajden ušao u trku za demokratskog kandidata na sledećim američkim predsedničkim izborima, prati ga kao senka, priča o njegovoj saradnji sa segregacionistima.

Sada se ispostavlja kao mrlja u karijeri njegov odličan odnos sa senatorom Stromom Turmondom, za koga su govorili da je “jedanm od najgorih segregacionista u novijoj američkoj istoriji”, a kojem je Bajden čak govorio na sahrani 2003. godine.

Nedavno je na jednom debati u Majamiju, senatorka iz Kalifornije Kamala Haris kritikovala to što je Bajden pravdao svoju saradnju sa segregacionistima, koja datira iz vremena od pre nekoliko decenija kada je bio senator, i upitala ga zbog čega se protivio tome da se afroamerička deca prevoze autobusima u belačke škole, kako bi se integrisala.

“Ne verujem da ste rasista”, rekla je Kamala Haris, ali i istakla da je za nju bilo veoma bolno da čuje kako je “Bajden kao senator sarađivao sa segregacionistima”.

Bajden je tada odgovorio da je reč o “pogrešnoj karakterizaciji njegove tadašnje pozicije” i da “nije hvalio rasiste”.

Ovog vikenda, Bajden je morao ponovo da pojasni svoju poziciju.

On se u Južnoj Karolini izvinio zbog svojih opaski u vezi sa saradnjomsa segregacionistima.

“Da li sam pogrešio pre nekoliko nedelja i ostavio utisak da sam hvalio te ljude kojima sam se iznova i iznova suprostavljao? Da, jesam. Žalim zbog toga. Žao mi je za izazvanu bol ili zabludu u koju sam nekoga uveo”, rekao je Bajden.

Bajden je nastavio: “Da li to definiše 50 godina moje karijere u borbi za ljudska prava i rasnu jednakost u ovoj zemlji? Nadam se da ne. Ne verujem. To prosto nije poštena procena moje karijere”, rekao je Bajden, prenosi Politiko.

On je istakao ovom prilikom i da je Senat u to vreme bio “pun segregacionista” i da nije verovao da je pogrešno sarađivati sa takvim ljudima koje smatra odbojnim, kako bi se “stvorio sistem vladanja koji će da radi za sve”.

Aktuelni predsednik SAD Donald Tramp nije propustio priliku da na Tviteru kaže šta ima o ovoj temi.

“Uspavani Džo Bajden je priznao da je radio sa segregacionistima i nevezano za to je već pokazao da je rešen da značajno podigne poreze svima ako postane predsednik. Smešno, sve demokrate žele da značajno podignu porez”, napisao je Tramp.