Samo 66 odsto demokrata bi glasalo za “matorca”, a 17 odsto republikanaca za socijalistu: Kako bi izgledao idealni kandidat na američkim izborima?

0
Foto: Profimedia

Demokrate će u većem broju slučajeva od republikanaca podržati drugačije tipove kandidata na izborima, naročito kada je reč o pripadnicima grupa poput muslimana, ateista i socijalista, pokazalo je novo istraživanje Galupa.

Dvoje od troje demokrata glasalo bi za ove profile kandidata, dok bi republikanci muslimana ili ateistu podržali u 40 odsto slučajeva, a socijalistu u tek 17 odsto.

Republikanci bi, međutim, pružili veću podršku kandidatu starijem od 70 godina ili hrišćaninu. Upravo u kategoriju starijih od 70 spadaju – pored aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa – i četvoro vodećih kandidata za nominaciju među demokratama: Berni Sanders, Džo Bajden, Elizabet Voren i Majkl Blumberg.

Republikanci i demokrate će katoličkog ili jevrejskog kandidata podržati približno isto.

Izvor: Gallup

Crnog kandidata podržalo bi 91 odsto republikanaca i 99 odsto demokrata; kandidata hispanskog porekla – 90 odsto republikanaca i 99 odsto demokrata; ženu bi podržalo 86 odsto republikanaca i 99 odsto demokrata. To praktično znači da čak 14 odsto republikanaca ne bi podržalo ženu kao kandidata.

Takođe, gej kandidatu bi podršku pružilo 62 odsto republikanaca, a 89 odsto demokrata, dok bi demokrate u većoj meri od republinaca podržale i kandidata mlađeg od 40 godina.