Samo 5,5 odsto stanovnika ima antitela: Izrael i pored skoka zaraženih ne može da računa na “imunitet krda”

0
Beta - AP Photo/Ariel Schalit

(Beta) – Rezultati serološkog ispitivanja u Izraelu, objavljeni danas, pokazuju da samo 5,5 procenta stanovnika ima antitela na koronavirus, dok je bar 60 odsto potrebno da bi stanovništvo steklo kolektivan imunitet koji se naziva i “imunitetom krda”.

U Izraelu je proteklih nedelja naglo skočio broj zaraženih koronavirusom, što je navelo vladu da 18. septembra, drugi put od početka pandemije, uvede mere izolacije širom zemlje.

S druge strane, skok broja zaraženih je doveo do nagađanja da tako može da nastane “imunitet krda” – kada veliki deo populacije postane imun na neku bolest.

Istraživanjem Ministarstva zdravlja od jula do septembra je međutim utvrđeno da antitela ima 4,9 procenata testiranih muškaraca, a svega 3,1 odsto žena, dok među decom od 10 do 18 godina antitela ima 8,1 odsto.

Najviše antitela imaju stanovnici Jerusalima i okolnih mesta (9,5 procenata), sledi Tel Aviv (2,2 odsto) i Haifa (1,1 odsto).

Ti podaci pokazuju da je stopa izloženosti virusu u Izraelu daleko ispod brojeva koji su potrebni za kolektivni imunitet.

Pošto visok nivo antitela u krvi ne mora obavezno da osigura dugotrajan imunitet, i dalje se ističe neophodnost korišćenja zaštitnih maski, održavanja razdaljine među ljudima i higijene.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 55.000 ljudi iz gradova i sela, a ministar zdravlja Juli Edelštajn je istakao da je Izrael među prvima u svetu sproveo serološko ispitivanje na nivou čitave zemlje.

Premijer Benjamin Netanjahu je objavio da je “oprezan optimista” pošto poslednja tri dana opadaju stopa zaražavanja koronavirusom i broj teško obolelih.

Od 46.530 testova u sredu, 8,9 odsto je bilo pozitivno što je najmanje od 16. septembra. U sredu je potvrđeno 4.000 novih slučajeva zaraze, najmanje od 25. septembra.

U teškom stanju je 878 pacijenata, tokom pandemije je umrlo više od 1.800 od 283.532 kod kojih je dijagnostikovan koronavirus od kojeg se oporavilo više od 220.000 ljudi.