“Samo 12 žena bilo je na funkciji predsednice opština u Srbiji…”

0
Foto: Profimedia

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila je preporuku svim opštinama i gradovima da preduzmu mere i aktivnosti kako bi se obezbedilo veće učešće žena i mladih u političkom i javnom odlučivanju na lokalnom nivou, imajući u vidu održavanje predstojećih izbora na svim nivoima, saopšteno je iz kancelarije poverenice.

Kako se navodi u današnjem saopštenju, na svim nivoima vlasti i upravljanja u Srbiji žene su do sada bile prisutne daleko ispod 40 odsto, koliko Zakon o izboru narodnih poslanika predviđa da ih mora biti zastupljeno.

Analiza koju je uradila kancelarija Poverenice je pokazala da je do sada samo 12 žena bilo na funkciji predsednice opština odnosno gradonačelnice. Svega 14 odsto žena bilo je na pozicijama predsednica skupštine opštine/grada, samo 19 procenata žena bile su članice opštinskih/gradskih veća, dok je svega 7,1 odsto žena bilo na poziciji predsednica mesnih zajednica.

“Rezultati nedavne ankete koju je sproveo Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, pokazuju da je svega 1,8 odsto mladih na mestu predsednika opštine/grada, da nema mladih na mestu predsednika skupštine opštine ili grada, kao i da svega pet odsto odbornika u skupštinama opština i gradova spada u kategoriju mladih”, ukazala je Janković, navodi se u saopštenju.

Kako u saopštenju piše “implementacija navedene preporuke u izbornoj godini, prilika je da se na svim nivoima odlučivanja nađe više žena, što će predstavljati veliki iskorak u pravcu jačanja žena u politici na svim nivoima i njihovog uticaja na kreiranje politika od značaja za sve građane i građanke”.

U isto vreme, učešće mladih u kreiranju zajednice prema njihovim potrebama, biće jedan od načina za sprečavanje njihovog odlaska iz zemlje, navodi se u saopštenju.

(Beta)