(Beta-AFP) –  Predsednici Kine i Rusije Si Đinping i Vladimir Putin danas su se na samitu G20 založili za međusobno priznavanje dostupnih vakcina protiv kovida-19, posebno između zemalja članica grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja, uključujući Kinu i Rusiju. 

Kineski i ruski predsednik su se učesnicima samita u Rimu obratili putem video veze.

Putin je rekao da uprkos odluci G20 pristup vakcinama i drugim važnim resursima i dalje ne mogu da dobiju sve zemlje kojima je to potrebno.

„Mislim da se to dešava, između ostalog, zbog nelojalne konkurencije, protekcionizma, nespremnosti niza zemalja, uključujući i zemlje G20, da međusobno priznaju vakcine i sertifikate o vakcinaciji“, ocenio je on.

Istakao je da je Rusija „bila prva zemlja na svetu koja je licencirala vakcinu protiv kovid-19, Sputnjik V“, koja je već odobrena u 70 zemalja, i „ima visok stepen bezbednosti i efikasnosti“, rekao je on.

Predsednik Si je iz Pekinga takođe pozvao na „uzajamno priznavanje vakcina“, prenela je kineska državna televizija CCTV.

Kineske vakcine Sinopharm i Sinovac koriste se u 37 zemalja i teritorija, uključujući nekoliko zemalja Latinske Amerike, Afrike i Azije, prema podacima AFP-a.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je početkom juna hitno odobrila Sinofarm, ali ni SAD ni Evropska agencija za lekove nisu odobrile kineske vakcine, a ni ruske.

U Rusiji i Kini nije odobrena nijedna strana vakcina.

https://www.nstore.rs/product/sajamska-akcija-godisnja-pretplata-plus-20-knjiga-pokloni/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.