“Sami ste krivi ako se zarazite zbog neodgovornog ukućanina”, Nemačka odbila Trampov predlog da se Rusija vrati u G7, Brazil i dalje kontinentalno žarište: Vaš brifing za ponedeljak

0

PRESEK – Prema poslednjem preseku, u Srbiji je osam pacijenata preminulo od kovida19, a koronavirus je registrovan kod još 467 ljudi, što je najveći broj od početka epidemije.

Testirano je više od 10. 381 uzoraka.

Na respiratorima se trenutno nalazi 169 pacijenata.

DR KISIĆ TEPAVČEVIĆ: AKO SE ZARAZITE ZBOG NEODGOVORNOG UKUĆANINA SAMI STE KRIVI – Članica Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je Kovid promenio naš pogleda na život.

“Kovid je promenio naš pogled na život, borba sa bolešću dugo traje, ono što unosi nespokoj, je to što se kraj ne vidi. To dodatno unosi nezadovoljstvo kod naroda, menjala su se saznanja o virusu. Koliko god bio nepoznanica, znamo kako da sprečimo inficiranje. Ako se neki član vaše porodice ne ponaša po preporukam, sami ste krivi što ste oboleli. Niko ne treba da se okrivi, ali svako je odgovran za seb”, rekla je Kisić Tepavčević gostujući u emisiji Hit tvit na televiziji Pink.

Kaže da je više od 10.000 testova na dnevnom nivou dobar pokatelj da želimo da izađemo kao pobednici iz ove situacije.

DR MILOŠEVIĆ: NE MOŽEMO DA PREDVIDIMO KO ĆE IMATI TEŠKE SIMPTOME, A TERAPIJA NEĆE POMOĆI – Doktorka Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS, rekla je u intervjuu za Blic, da sada više nije bolestan “tamo neko”, nego da svi znamo nekog obolelog i da smo svi primetili koliko je mladih među zaraženima.

Ona objašnjava i koliko je bolest nepredvidiva.

“Najteži bolesnici su obično starije životne dobi, sa prethodnim hroničnim bolestima. Najčešće se se radi o povišenom krvnom pritisku i šećernoj bolesti, hroničnim plućnima bolestima itd. Gojazne osobe su takođe u riziku za komplikovan tok kovida. Sve ove bolesti mogu da imaju i mlade osobe, ali to nikako ne znači da mladi, prethodno zdravi ljudi neće imati tešku formu infekcije, nekada i sa smrtnim ishodom. Na Infektivnoj je preminuo prethodno zdrav mladić, rođen 1994. godine. To treba da bude opomena svima, jer mi ne možemo da predvidimo kod koga će bolest biti teška, a terapija neće uroditi plodom.”

“NEMAČKA ODBILA TRAMPOV PREDLOG DA SE RUSIJA VRATI U G7” – Nemačka je odbila predlog američkog predsednika Donalda Trampa da pozove predsednika Rusije Vladimira Putina ponovo na sastanak Grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G7), izjavio je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas.

Rusija je iz G7 isključena 2014. godine nakon pripajanja Кrima, a Tramp je prošlog meseca sugerisao da bi G7 pponovo mogla biti proširena, prenosi Rojters.

Mas je, međutim, za Rajniše post rekao da ne vidi nikakvu mogućnost da se Rusiji dozvoli povratak u G7 sve dok ne postoji značajan napredak u rešavanju konflikta na Кrimu i istoku Ukrajine.

BRAZIL JE I DALJE KONTINENTALNO ŽARIŠTE – U Brazilu je u poslednjih 24 sata potvrđeno novih 24.575 slučaja koronavirusa, a preminulo je još 555 osoba.

Od početka epidemije u Brazilu je zaraženo više od 2,4 miliona ljudi.

Preminulo 67.004 pacijenata, prenosi Rojters.

KINA ZATVORILA KONZULAT SAD U ČENGDUU – Zvanični Peking objavio je da je konzulat SAD u gradu Čengduu zatvoren u tačno 10 sati po lokalnom vremenu, čime je sprovedena odluka doneta pre tri dana kao recipročna mera zbog zatvaranja kineskog konzulata u Hjustonu.

Pristup konzulatu obezbeđivala je policija, dok je četvoro službenika konzulata nosilo zaštitnu opremu dok je napuštalo konzulat, prenosi Rojters.

Državna CCTV prenela je da je u 6.18 sati ujutru spuštena zastava SAD ispred konzulata, dok je prethodne noći primećen kamion koji je izneo najmanje jedan kontejner iz ambasade, dok su radnici skinuli tablu sa oznakom američkog konzlata ispred zgrade.

VATRENI PROTESTI U SIJETLU – Na protestima u Sijetlu uhapšeno je 45 osoba pod optužbom za napad na policijske službenike i opstrukciju. Povređen 21 policajac.

Demonstranti u Sijetlu u subotu su bacali veliko kamenje, boce, vatromet i druga pirotehnička sredstva, navela je policija i dodala da su neki palili vatru i izazivali veće paljevine, naveo je CNN.

Sijetl je bio poprište protesta zbog policijske brutalnosti i sistemskog rasizma.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA: