Šakil O’Nil: “Medžik Džonson mi je dao najbolji savet u vezi sa novcem…”

0
Foto: Profimedia

Uprkos tome što se sada njegovo bogatstvo procenjuje na preko 400 miliona dolara, legenda NBA Šakil O’Nil rekao je da je nekada bio užasan sa novcem. Rano je, kako kaže, međutim, dobio savet od svog mentora i nekadašnje zvezde Lejkersa Medžika Džonsona.

“Nisam imao inteligencije u vezi sa novcem”, rekao je O’Nil govoreći o svojim počecima, preneo je CNBC.

Zapravo, Šakil O’Nil je svoju prvu zaradu od milion dolara potrošio za sat vremena tako što je kupio dva automobila za njega i njegovog oca, kao i skup nakit.

“Imao sam milion, a nisam znao ništa o državnom porezu, porezu na dohodak, osiguranju”, rekao je O’Nil.

Čak i nakon što je 1992. godine potpisao ugovor sa Orlando medžikom od 40 miliona dolara, još uvek nije imao finansijske sposobnosti. Rekao je da je tak što je potpisao ugovor sa Los Anđeles lejkersima 1996. godine dobio najbolji savet od Medžika Džonsona.

“Kada sam prvi put stigao u Los Anđeles, Džonson mi je rekao, u redu je biti slavan i sve to, ali u nekom trenutku poželiš da prihoduješ”, rekao je O’ Nil.

I poslušao je taj savet. Otkako se povukao iz NBA lige 2011. godine, O’Nil kaže da svake godine zarađuje više novca raznim ugovorima, nego što je zaradio igrajući košarku. O’Nilovo poslovno carstvo sada obuhvata franšize restorana, teretane, autperionice, ličnu liniju brendiranih proizvoda…

U poslu, kako kaže, morate neprestano da učite.

“Još uvek učim. I volim da postavljam pitanja,” rekao je Šakil O’Nil.