(Beta) – „Šakali su se poslednjih godina „naselili“ u planinskim i šumovitim delovima Srbije koje nastanjuju vukovi, za razliku od prethodnih godina kada ga je bilo samo u Vojvodini, a neki od njih prilaze i Beogradu, pa su nedavno dva šakala uočena na Bežanijskoj kosi“, izjavio je dr Duško Ćirović.

On je za televiziju Prva izjavio da šakali naseljenim mestima uglavnom prilaze zbog deponija ili domaćih životinja koje napada ako nisu zaštićene, a da do sada nije zabeležen napad na čoveka sa ozbiljnijim posledicama.

Naveo je da ne postoje procene koliko ih ima u Srbiji, kao i da nema zbirnih podata o tome koliko se šakala odstreli, ali da se pretpostavlja da je to cifra od „nekoliko hiljada do 10.000 odstrela godišnje“.

„Nemamo preciznu cifru, ne znamo koliko je odstreljeno šakala, zečeva, srna. Ne postoji institucija koja može reći koliko je divljači odstreljeno u Srbiji“, rekao je Čirović i dodao da bi se do tog podatka došlo sabiranjem podataka svih lovačkih udruženja.

On je dodao da u cilju smanjenja broja šakala, koji najveće štete nanose vlasnicima domaćih životinja, „lov, ipak, ne daje rezultate“.

Prema njegovim rečima, samo na teritoriji opštine Pećinci odstreljeno je preko 200 šakala za godinu dana.

Ćirović je ocenio da njihovo povećano prisustvo ima i pozitivnih strana, jer se procenjuje da uklone više od 20 miliona glodara iz poljoprivrednih kultura.

Komentar(1)

  1. Dreser
    26. februara 2021. 09:14

    A tek koliko se stotina hiljada čagalja i šakala doselilo u centar Beograda. A ima tu i tvorova i jazavaca na stotine.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.