Na upravo objavljenom split singlu, štampanom na zlatnom vinilu, pored fascinantnog debitantskog snimka grupe Crna lista, zastupljena je i obrada pesme „A (Izdrži udarac)“ koju izvodi sastav Šajzerbiterlemon.

Pesmu „A (Izdrži udarac)“ je 1981. godine snimila grupa Defektno efektni, a objavljena je na kultnoj kompilaciji „Artistička Radna Akcija“. Za razliku od daleko popularnijeg izdanja „Paket aranžman“, kompilacija „ARA“ je direktnije podržala izvornu pank scenu koja je dominirala beogradskim andergraundom. Golobradi i osvešćeni izvođači obraćali su se direktno, britkim jezikom, koji je sa sobom nosio bunt protiv tadašnjeg sistema vrednosti. U međuvremenu je upravo termin „sistem vrednosti“ postao izlizan i deplasiran. Kao da više niko ni ne zna šta on treba da predstavlja u jednoj dobro uređenoj zemlji. Novu energiju ovoj pesmi udahnuli su članovi benda Šajzerbiterlemon.

Nakon skoro četiri decenije od originalnog objavljivanja pesme, po ko zna koji put konstatujemo da se ipak krećemo u začaranom krugu u kom se istorijski ciklusi sve češće ponavljaju. Grupa Šajzerbiterlemon je svojom superiornom svirkom doprinela intenzitetu pesme „A (Izdrži udarac)“. Otrgnuvši je od zaborava, načinili su od nje pank himnu generacije „Z“.

(Dostupno na: www.mascom.rs)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.