Sajt hocudaglasam.com demantovao da sakuplja podatke građana Srbije

0
Foto: Profimedia

Sajt hocudaglasam.com demantovao je danas saopštenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Srbije i naveo da ni na koji način, niti u bilo koje svrhe, ne sakuplja lične podatke i dokumenta gradjana zainteresovanih za glasanje u inostranstvu.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije je danas upozorilo gradjane da “nijedan organ države” ne stoji iza sajta www.hocudaglasam.com.

Ministarstvo je pozvalo gradjane na oprez, navodeći da je zvanična procedura za prijavu gradjana za glasanje po mestu boravišta u inostranstvu propisana Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku i Uputstvom za sprovodjenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Ta procedura predvidja da gradjani podnesu lični zahtev preko diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije koja te zahteve prosledjuju lokalnim upravama u Srbiji gde je prebivalište podnosioca zahteva, i te uprave donose rešenje o upisu u birački spisak da će birač glasati u inostranstvu, navelo je Ministarstvo.

U odgovoru na to, sajt navodi da se podaci korišćeni za prijavu “generišu” sa uredjaja gradjana i šalju direktno konzulatima, ili ambasadama Srbije na njihove adrese elektronske pošte, a da taj sajt “ni u jednom trenutku nema uvid u lična dokumenta i podatke gradjana”.

Tvrdi se da taj sajt “isključivo služi za prijavu za glasanje”, dok je organizacija glasanja u nadležnosti državnih organa, kao proces “potpuno odvojen od te prijave”.

Jedan od tvoraca tog sajta, Nemanja Grujičić, naveo je u saopštenju da je jedina namena sajta da automatizuje i pojednostavi proces prijave za glasanje i tako gradjanima Srbije koji žive u inostranstvu olakša da učestvuju na izborima u Srbiji.

“Sajt je napravljen u skladu sa važećim propisima i grupa programera koji stoji iza ovog sajta upravo iz razloga transparentnosti je i ‘komunicirala otvoreni kod’ gde svi zainteresovani gradjani i zvanične institucije mogu da se uvere da se podaci i lični dokumenti ne čuvaju nigde, kao i da niko nema uvida u njih”, rekao je on.

Na sajtu www.hocudaglasam.com, ispod državnog grba Srbije i natpisa “Glasaj iz dijaspore” poručuje se državljanima Srbije koji žive u inostranstvu da će im taj “alat pomoći da se prijave za glasanje iz inostranstva” i da će “generisati dokumentaciju potrebnu za registraciju”.

Na sajtu piše i: “Vaši podaci su bezbedni – nijedan lični podatak neće napustiti Vaš uređaj”, zatim: “Pripremite Vaš pasoš i započnite prijavu”, ispod čega je “dugme” na koje treba “kliknuti” da bi podnosilac uneo svoje lične podatke i kopije svojih dokumenata i prijavio se za glasanje na izborima 21. juna.