Sahranjen Kasim Sulejmani

0
Foto: Tanjug-AP

Iranski general Kasim Sulejmani, koji je ubijen u američkom vazdušnom napadu u Iraku, sahranjen je u rodnom Kermanu na jugu zemlje.

Telo ubijenog generala je stiglo u njegov rodni grad u utorak, ali je sama sahrana potrajala skoro čitav dan nakon meteža koji je nastao u stampedu na Sulejmanijevom ispraćaju u kom je stradalo više od 50 ljudi, da bi na kraju bila odložena.

Sulejmani je ubijen u nedavnom napadu američkih dronova u Bagdadu.

U napadu je poginuo i jedan od čelnika proiranskog PMF-a Abu Mahdi el Muhandis.

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da je odobrio napad na iranskog generala Sulejmanija zbog toga što je planirao “direktne i zlokobne napade” na Amerikance.

IRANSKI NAPADDevet raketa palo je u noći između utorka i srede na vazdušnu bazu Ain al Assad u kojoj su smešteni američki vojnici na zapadu Iraka, rekao je za Franc Pres sigurnosni izvor, a iranska televizija je objavila da je u pitanju odgovor na ubistvo generala Sulejmanija.

Iranski Čuvari revolucije “potvrđuju da su bazu u Iraku pogodili s desetak raketa” i najavljuju “još snažniji odgovor” u slučaju američkog kontranapada.

Islamska revolucionarna garda je objavila da je više projektila lansirano prema iračkoj vazdušnoj bazi Ain-Asad, u kojoj su stacionarne američke trupe. Reč je o osvetničkoj operaciji za ubistvo generala Revolucionarne garde Kasema Sulejmanija. Akcija se zove ‘Mučenik Sulejmani’, a rakete je lansirala vazdušna divizija Revolucionarne garde, objavljeno je na iranskoj državnoj televiziji

“Obavešteni smo o informacijama u vezi s napadima na američke objekte u Iraku. Predsednik je obavešten, pomno prati situaciju i dogovara se sa svojim timom za nacionalnu sigurnost”, rekla je glasnogovornica Bele kuće.

Napad na američke trupe, koji verovatno još uvek traje, dogodio se u području iz kojeg je američka vojska počela da povlači svoje pripadnike.