Kako se Srbija oprostila od patrijarha Irineja: “Jedno vreme se završilo”, “brisao je granice i međe”…

0
Foto Beta

Patrijarh Irinej sahranjen je danas u kripti hrama Svetog Save na Vračaru.

Vernici i poštovaoci su od ranog jutra dolazili da se oproste od patrijarha, a u 9 sati počela je liturgija koju je služio vladika Hrizostom, mitropolit dabrobosanski koji će se nalaziti na čelu SPC do izbora novog patrijarha. Nešto posl 11 sati služeno je i opelo posle kojeg su se okupljenima obratili Hrizostom, sveštenik Petar Lukić, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik. Na sahrani je pročitano i pismo ruskog patrijarha.

Pripadnici Garde Vojske Srbije preneli su kovčeg sa telom patrijarha Irineja u kriptu hrama, sa mesta gde je prethodno bio za vreme bogosluženja.

Bogosluženju je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i ministri, član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, mandatar za sastav vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, predstavnici Rimokatoličke crkve i Islamske zajednice…

Kripta hrama Svetog Save predvidjena je kao grobno mesto i budućih poglavara Srpske pravoslavne crkve.

13.15 Vučić: Jedno vreme se završilo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je danas govor na sahrani patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save.

“Jedno vreme se završilo. Samo ovozemaljsko. Vreme razuma. Sklopio je oči onako kako je živeo u miru sa sobom, bogom, crkvom ljudima. Još od prvih odlazaka manastirima, do monašenja i izbora za patrijarha. Njegov život je imao jedan cilj. Ljubav je bila osnova njegove vere, jer je znao da vera i nada ne mogu bez ljubavi”, naveo je u govoru Vučić ističući kako je patrijarh gradio Hram Svetog Save “da bi nas okupio u njemu”.

“Na mnogo načina on je bio i ovaj naš Hram. Pred njim nije bilo zlobe i mržnje. Umeli smo da praštamo koliko je i on praštao”, rekao je on.

13.10  Dodik: Brisao je granice

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je danas da je patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej bio taj koji je brisao “granice i međe” izmedju srpskog naroda.

“Njegova snaga bila je da prevazilazi granice i međe i vreme”, kazao je Dodik u obraćanju nakon opela za patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Kazao je da je Irinej umro u teškom trenutku za SPC, nakon smrti episkopa Milutina i mitropolita Amfilohija.

12.50 Starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić rekao je da je biti čovek težnja kojom celog života stremimno i da nas to stremljenje približava.

“Možemo danas reći da se patrijarh bogat ljudskim vrlinama, a naročito smirenjem, koji ljude pridobija za dijalog”, rekao je Lukić i dodao da je blagi osmeh bio plod njegovog smirenja.

Ta blagost ga nije napuštala, retko ga je ko pamtio drugačije, istakao je protojerej-stavrofor Lukić.

Ako je nekom svešteniku skrenuo pažnju na ponašanje, to je činio obazrivo, rekao je Lukić.

12.45 Pismo ruskog patrijaha

Mitropolit Ruske pravoslavne crkve Ilarion Alfejev pročitao je pismo ruskog patrijarha Kirila.

U pismu se, između ostalog, navodi da je u ime arhipastira i pastira, monaštva i mirjana Ruske pravoslanve crkve izrazio saučešće.

“Bog je crkvi svetitelja Save darovao mudrog patrijarha koji je ceo svoj život posvetio njenoj duhovnoj brizi. Ispunjen hrišćanskom ljubavlju za ljude novoprosvetljeni patrijarh se ne štedeći svoju snaguuvek trudio da bude pored svoje pastve, radujući se sa radosnima i tugujući sa onima koji tuguju. I u poslednji čas svog zemaljskog života je podelio stradanja onih vernika čiji je život prekinula strašna epidemija”, ističe se u pismu.

Kako se navodi u pismu, poslednje i neostvarena želja novoprestavljenog patrijarha bila je da osvešta hram Svetog Save u Beogradu.

“Završetak unutrašnjeg uređenja ovog hrama ući će u istoriju kao jedno od glavnih dostignuća njegovog patrijarhsluženja”, kaže se u pismu koje je priočitao mitropolit Ilarion.

12.30. Hrizostom: Patrijarh Irinej je bio dostojan…

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom držao je besedu nad odrom patrijarha Irineja. Kako je kazao, “koliko juče bio je sa nama i brinuo o crkvi, patio je i tugovao zbog najnovijih podela”.

“Neka je večni pokoj našem patrijarhu i ocu našemu patrijarhu Irineju”, rekao je mitropolit Hrizostom posle opela.

“Evo nas iznenada i neočekivnao pored odra patrijarha, koliko juče bio je među nama, neumorno je radio i brinuo o crkvi i rodu našemu”, rekao je Hrizostom.

Istakao je da je Irinej patio i tugovao zbog podela u pravoslavlju.

“Vest je rastužila milione Srba širom sveta i hrišćanske braća sa istoka, zapada, severa i juga. Punih 10 godina predvodio je nas, tiho i mudro”, kaže Hrizostom.

12.00 – Crnogorski političari u Hramu Svetog Save prisutni su u značajnom broju.

Sahrani patrijarha Irineja prisustvuju mandatar Zdravko Krivokapić i lideri vladajućih parlamentarnih stranaka Andrija Mandić, Milan Knežević, Vladimir Joković, Dado Šćekić, Goran Danilović i Marko Milačić.

11.20 – Molitvom”Otpust” završena je zaupokojena liturgija, a odmah nakon toga počelo je sa služenjem opela patrijarhu Irineju.

Mitropolit Hrizostom služi opelo, a vladike saslužuju. 

10.20Episkop bački Irinej: Bio je čovek mira

Episkop bački Irinej rekao je tokom liturgije da je patrijarh Irinej bio čovek mira i da je bio omiljen kod velikog broja ljudi, pre svega kod onih sa duhovnom i crkvenom samosvešću i savešću.

“Mi smo u danima kada se u svetu govori, viče i kliče, piše, objavljuje o miru, možda više nego u svekolikoj istoriji čovečanstva, a opet, u ove naše dane, ni spoljašnji, kao odustvo ratovanja, bolesti, a pogotovo kao mir duhovni kao da nikada nije bio udaljeniji od čovečanstva, pa i nas pravoslavnih hrišćana”, poručio je u besedi tokom liturgije episkop bački Irinej.

U besedi tokom zaupokojene liturgije patrijarhu Irineju, episkop je rekao da razlog za “udaljenost mira” leži u tome što ljudi zaboravljaju osnovnu istinu – da je mir među nama i sa nama nemoguć bez nas sa samim izvorom mira – sa samim Gospodom. 

Episkop bački Irinej rekao je da je pratrijarh Irinej bio ponekad izložen nepravednim osudama: neki su govorili da nije dovoljno savremen, a drugi da je rigidan, da pokazuje netrpeljivost koju prepisuju i Crkvi, a treći kako je suviše popustljiv i spreman na kompromise.

“Ništa od svega toga nije istina, zato što je patrijarh, kako mu je ime glasilo, bio čovek mira i mironosca i mirotvorca i među ljudima, hrišćanima i narodima”, kaže episkop bački.

“Ispraćamo ga više sa radošću nego sa žalošću”, rekao je episkop.

10.10 – Na sahrani poglavara SPC nalazi se i delegacija Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke.

Na zaupokojenoj liturgiji saslužuje episkop dioklijski i protojerej-stafrofor Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije, saopštile su Mitropolija crnogorsko primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka.

10.00 – U Hram Svetog Save došli su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji će održati i govore posle opela.

09.15 – Na liturgiji povodom upokojenja patrijarha prisutan je i državni vrh Srbije. Tu je i premijerka Ana Brnabić. Tu je i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ambasador Srbije u SAD Marko Đurić…

09.00 – Liturgiju služi mitropolit dabrobosanski Hrizostom, u ovom trenutku najstariji po rangu član Sinoda i zajedno sa njim više episkopa SPC, kao i  drugi čovek Ruske pravoslavne crkve mitropolit Ilarion, predsednik  Odeljenja za spoljne crkvene odnose. Najavljeno je i učešće i predstavnika drugih pravoslavnih Crkava.

Planirano je da se tokom liturgije obrati episkop bački Irinej, član Sinoda, a nakon opela mitropolit Hrizostom i protojerej-stavrofor Petar Lukić, starešina Sabornog hrama Svetog arhangela Mihaila u Beogradu u kojem je patrijarh Irinej ustoličen kao poglavar Crkve.

Nakon toga obratiće se, kako je najavljeno, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

(BETAPHOTO/EMIL VAS/DS)

LITURGIJA

Telo patrijarha Irineja juče je preneto u Hram Svetog Save na Vračaru. Sveštenici su cele noći čitali jevanđelje nad njegovim odrom.

Zaupokojena liturgija služi se od 9 sati, a služi je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje više arhijereja, sveštenstva SPC i gostiju iz drugih pomesnih pravoslavnih crkava.

Tokom liturgije očekuje se i obraćanje episkopa bačkog Irineja.

OPELO

U nastavku liturgije biće služeno opelo, očekuje se da to bude oko 11 sati.

BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Jovo Mamula/DS

KO DRŽI GOVORE?

Planirano je da se besedama od patrijarha Irineja oproste i starešina Sabornog hrama Svetog arhangela Mihaila u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić, mitropolit Hrizostom, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

MERE BEZBEDNOSTI

Sinod je poručio gradjanima da će se SPC tokom molitvenog ispraćaja patrijarha Irineja striktno pridržavati mera koje su zbog teške epidemiološke situacije propisali nadležni državni organi, kao i da je zbog toga obezbedjen direktan prenos na prvom programu Radio-televizije Srbije.

Za vreme trajanja zaupokojene liturgije građani će moći da uđu u hram Svetog Save i poklone se nad odrom patrijarha Irineja. U kriptu će moći da uđe samo sveštenstvo i episkopi.

KO ĆE VRŠITI DUŽNOST PATRIJARHA?

Takodje, Sinod je saopštio da, u skladu sa Ustavom SPC, preuzima dužnosti patijarha, a da će predsedavati mitropolit Hrizostom, koji je i najstariji po činu u ovom telu.

Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke izabran je episkop šumadijski Jovan.

ŽIVOTOPIS IRINEJA GAVRILOVIĆA

Patrijarh Irinej je 56. poglavar SPC, jer su to prvo bili arhiepiskopi, počevši od Svetog Save, a 45. je patrijarh, za kojeg je izabran 22. januara 2010, na Saboru SPC u Beogradu.

Stupajući na tron Crkve, sa mesta niškog episkopa, u pristupnoj besedi je istakao da nema svoj program već je to “program Crkve”, podsetivši na poruke iz Jevandjelja, i kako očekuje od braće mitropolita i episkopa da zajednički krmare Crkvom Hristovom i privedu je “tihom i mirnom pristaništu”.

Sumirajući deceniju koju je proveo kao poglavar, početkom ove godine, rekao je da živimo u vremenu kada nije lako biti na nekom visokom položaju, pa tako nije jednostavno ni biti patrijarh, navodeći da se trudio i činio sve što je u njegovoj moći da Crkvu vodi ispravnim putem.

Poglavar SPC patrijarh Irinej (Gavrilović) rodjen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane. Na krštenju je dobio ime Miroslav.

Tu je završio osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku, Bogosloviju u Prizrenu, a Bogoslovski fakultet u Beogradu.

Nakon odsluženja vojnog roka, ubrzo je postavljen za profesora Prizrenske bogoslovije.

Pre stupanja na dužnost profesora, oktobra 1959, u manastiru Rakovica, prima monaški čin od patrijarha Germana, dobivši na postrigu ime Irinej.

Dok je službovao kao profesor u Prizrenskoj bogosloviji, upućen je na postdiplomske studije u Atini. Za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog postavljen je 1969. godine, odakle se, zatim, vraća u Prizren gde je rektor Prizrenske bogoslovije.

Sa te dužnosti je 1974. godine izabran za vikarnog episkopa (pomoćnika) patrijarha, sa titulom episkopa moravičkog. Godinu dana kasnije izabran je za episkopa niškog, gde služi sve do postavljenje za patrijarha.

Kako se navodi još u zvaničnoj biografiji, u vreme njegovog stupanja na patrijaršijski tron, u izgradnji je bilo oko 40 hramova na teritoriji niške eparhije, sa približno istim brojem crkava u obnovi.

U 1998. godini, prvi put posle pola veka, za hramovnu slavu niške Saborne crkve – Duhove, obnovljena je velika litija ulicama Niša.

Kao poglavar isticao je važnost završetka radova na hramu Svetoga Save za srpski i druge pravoslavne narode.