Sahrana Mire Marković, održan miting SNS u Beogradu, “Notr Dam ne mora da bude isti kao pre”: Vaš brifing za subotu

0

VUČIĆ NA MITINGU SNS U BEOGRADU – U Beogradu je juče održan miting SNS u okviru kampanje predsednika Srbije “Budućnost Srbije”, na kom je Aleksandar Vučić poručio da
su zadovoljni građani cilj njegove politike , a ne sukobi.

On je istakao da je Srbija tražila i molila za kompromis sa Albancima, a da su oni gledali da na svaki način ponize Srbiju

“Sve obaveze iz Briselskog sporazuma smo ispoštovali, a oni nijednu, a to je Zajednica srpskih opština. Rekli smo im da ne osnivaju vojsku, a oni su to uradili. Onda su uveli takse na robu iz Srbije”, rekao je Vučić.

“Skupa je glava, a samo jedna stvar skuplja, a to je obraz. To je najskuplja stvar na svetu, poručujem Albancima i Zapadu, nemojte da pokušate da ga ukaljete”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je dobio pismo iz kompanije Folksvagen u kome piše da je Srbija “još u igri” u odlučivanju u kojoj zemlji će graditi fabriku.

Na mitingu su govorili i premijerka Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik…

SLOBODA I PRAVDA – Osnivačka skupština Stranke slobode i pravde na čijem je čelu Dragan Đilas, održana je u Beogradu, u opštini Stari grad.

U fokusu stranke će biti ekonomski razvoj i obrazovanje, a po pitanju rešenja kosovskog problema ćemo se zalagati za deklaraciju o pomirenju koju će usvojiti dve skupštine, rekao je Đilas.

Potpredsednici stranke biće Marinika Tepić, Dejan Bulatović i Borko Stefanović, koji će ujedno biti i zamenik predsednika. Među članovima predsedništva je i predsednik opštine Stari grad Marko Bastać i samostalna poslanica Ana Stevanović.

Generalni sekretar stranke je Vuk Vučurević.

SAHRANA MIRJANE MARKOVIĆ – Urna s posmrtnim ostacima Mirjane Marković stigla je juče iz Rusije u Srbiju, a sahrana je danas u 15 časova u Požarevcu.

Kako se navodi, po želji porodice, posmrtne ostatke doneo je njihov prijatelj Slobodan Bulatović..

Mirjana Marković je preminula u nedelju u 77. godini u Moskvi usled komplikacija izazvanih upalom pluća, koju je dobila nakon dve operacije.

USTAVNI SUD – Opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda imenovala je četvoro sudija Ustavnog suda sa liste od 10 kandidata koju su predložili Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca.

Imenovani su Gordana Ajnšpiler Popović, sudija Vrhovnog kasacionog suda, Vladan Petrov, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Nataša Plavšić, zastupnica Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava i Lidija Đukić, sudija Vrhovnog kasacionog suda, sa teritorije autonomnih pokrajina, saopšteno je iz Vrhovnog Kasacionog suda.

POVERENIK – Nedopustivo je da se predlaže sužavanje prava građana u slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja o radu državnih preduzeća, zbog čega se takve odredbe moraju isključiti iz predloženih izmena i dopuna Zakona, rekli su u Kragujevcu predstavnici Transparentnosti Srbija.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić rekao je da su sporne odredbe koje predviđaju ukidanje mogućnosti pristupa podacima o radu preduzeća u državnom vlasništvu, odnosno koja su organizovana kao društva kapitala.

Pored toga, smatra on, štetna promena je i izuzimanje iz nadležnosti Poverenika Narodne banke Srbije protiv koje ne bi bila dopuštena žalba.

Nenadić je rekao da je po važećem Zakonu već nekoliko organa izuzeto – skupština, predsednik, Ustavni sud, Vrhovni kasacioni sud, Republički javni tužilac.

NEMA OPASNOSTI OD DALJEG URUŠAVANJA NOTR DAMA – Arhitekte i građevinski radnici uspeli su da stabilizuju oštećenu strukturu pariske katedrale Notr Dam, četiri dana pošto ju je zahvatio razorni požar, saopštila je vatrogasna služba.

Portparol vatrogasne službe Gabrijel Plu rekao je za AP da će vatrogasci napustiti katedralu iz 12. veka, jer više nema opasnosti od urušavanja njenih zidova.

“Čudo je da katedrala još stoji i da su sve relikvije sačuvane”, naveo je Plu.

UNESKO: NOTR DAM NE MORA DA BUDE ISTI KAO ŠTO JE BIO – Obnova crkve Notr Dam mora da zaštiti univerzalne vrednosti tog mesta, ali ne znači da katedrala mora da bude rekonstruisana tako da bude ista kao što je bila.

Generalna direktorka Uneska Odri Azuli rekla je da mora da se poštuje “integritet i autentičnost” tog spomenika pošto je on i deo svetske kulturne baštine, ali da to ne znači da crkva mora da ostane nepromenjena, prenosi AP.

Unesko, kako se navodi, formalno priznaje pravo svake generacije da učestvuje u nasleđu čovečanstva, između ostalog i prilagođavanjem prirodnim i istorijskim procesima promene i transformacije i novim mogućnostima koje nudi napredna tehnologija.

“SLOBODA, MIR I PRAVDA” – Na hiljade demonstranata koji traže kraj vojne vladavine okupilo se ponovo na mirnom protestu ispred sudanskog Ministarstva odbrane u centru prestonice, Kartumu.

Protesti traju od prošle nedelje kada je bivši predsednik Omar al Bašir smenjen, a vojni savet preuzeo vlast.

Demonstranti su mahali sudanskim zastavama i uzvikivali “sloboda, mir i pravda”, preneo je Rojters.

UELBEKU DODELJENA LEGIJA ČASTI – Kontroverznom francuskom književniku Mišelu Uelbeku dodeljena je Legija časti.

Ovo ugledno francusko državno priznanje uručilo mu je francuski predsednik Emanuel Makron na prijemu u Jelisejskoj palati, a mediji su zabeležili da je među zvanicama bio i bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi.

Kritika je Uelbekove romane često karakterisala kao vulgarne, pamfletske, pornografske, a zbog stavova koje je iznosio u njima i svojim intervjuima optuživali su ga da je rasista, ženomrzac i islamofob. Zbog antiislamskih stavova i optužbi za izazivanje rasne i verske mržnje dospeva 2005. na sud. Pozivajući se na proklamovanu slobodu govora, sud ga je oslobodio optužbi.

NASLOVNA STRANA AKTULENOG BROJA NEDELJNIKA

Digitalno izdanje dostupno na Novinarnici

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA