Sahrana Milana Bandića: Na groblju stotine ljudi, prisustvuju gradonačelnici iz regiona

0
screenshot/n1

(Beta) – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić biće sahranjem u podne na groblju Mirogoj u Zagrebu, gde su se već ujutru okupile stotine građana uprkos zabrani okupljanja više od 25 osoba.


Kovčeg s telom preminulog gradonačelnika postavljeno je ispred mrtvačnice oko 10.00 sati, a brojni građani u redu čekaju da izraze saučešće njegovoj porodici.

Grad Zagreb saopštio je da su zbog velikog interesa građana da odaju počast preminulom gradonačelniku pojačane autobuske linije koje voze prema groblju Mirogoj, a za one van Zagreba organizovan je poseban prevoz ispred Zagrebačkog sajma.

Najavili su i da će se deliti zaštitne maske onima koji ih ne budu imali i da će na groblju biti oko 300 kovid redara.

Sahrani će, kako je najavljeno iz Grada, prisustvovati premijer Andrej Plenković i predsednik Sabora Gordan Jandroković i više ministara, brojne osobe iz političkog i javnog života, kao i gradonačelnici Beograda, Splita, Sarajeva, Ljubljane i Skoplja.

Bandića će ispratiti klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” uz njegove tri najdraže pesme “Oči u oči”, “Na omiškoj stini” i “Pod brajde”.

Nema zvanične potvrde o tome hoće li na sahrani govoriti patrijarh srpski Porfirije, kako su juče najvili Bandićevi saradnici.

Poglavar SPC ranije je izrazio žaljenje zbog Bandićeve smrti rekavši da je on bio veliki prijatelj pravoslavnih Srba i gradjana Zagreba, ali i njegov lični prijatelj.

Sabor Hrvatske danas je minutom ćutanja odao počast preminulom gradonačelniku Zagreba koji je pet puta bio biran i za poslanika.

Zbog smrti Milana Bandića u Zagrebu je danas Dan žalosti.

Dugogodišnji gradonačelnik Zagreba Milan Bandić umro je u nedelju u 66. godini od posledica srčanog udara.

Bandića su pratile brojne afere, istrage i sudski postupci zbog korupcije zbog kojih je bio i u pritvoru. Zbog načina na koji je gotovo 21 godinu vodio grad bio je suočen i s talasom protesta, ali je uprkos tome opstajao na vlasti.

Gradom Zagrebom će do redovnih lokalnih izbora sredinom maju upravljati njegova zamenica Jelena Pavičić Vukičević.