Šahovski savez Srbije: Peto kolo “Serbia Open 2021” puno preokreta

0
Foto: Promo/Šahovski savez Srbije

Odigrano je nešto više od polovine najjačeg otvrenog turnira u Evropi Srbija Open 2021. Najjači srpski predstavnik, velemajstor Aleksandar Inđić (2607) remijem u topovskoj završnici ostaje pri vrhu tabele, dok se partija na drugom stolu izmedju Kovalenka i Schevchenka uz pregršt preokreneta završila nerešeno nakon 164. poteza i šest i po sati igre.

Vredan je pomena nesrećan poraz našeg mladog omladinca – velemjstora Velimira Ivića (2582) koji je odigrao dobru partiju i u jasno dobijenoj poziciji napravio previd nakon čega je bio primoran da pruži ruku intermajstoru iz Grčke. Obe interesantne partije pune neočekivanih preokreta možete pogledati na sledećen linku.

Među ženskim takmičarkama odličnu borbu pružila je mlada Josefine Heinemann (2285) ženski velemajstor iz Nemačke, u meču protiv sprskog velemajstora Miodraga Perunovića uspela je odigrati egal partiju. Perunović je zadovoljan podeljenim bodom jer je protivnica kako kaže pružila dobru partiju u koju je ušla apsolutno spremna.

Na amaterskom turniru siguran na tronu ostao je Kazakstanac Nurgaliyev Sauat. Sve pohvale za rezultat šezdesetšestogodišnjeg Nastić Veselina koji je nakon 4 pobede iz 4 partije, izgubio meč protiv vodećeg i tako prekinuo sjajn niz te sa prvog pao na 7. mesto.

U utorak će biti odigrana dva kola, od 10 i od 17 časova, mečeve uz analizu možete uživo pratiti putem linka.