Sadržaj Dodikove inicijative za pregovore sa FBiH: “Zahtev za povratak izvornom Dejtonu”

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

(Beta) – Narodna skupština Republike Srpske, želeći da ostvari ulogu u kreiranju boljeg i prosperitetnijeg života građana u RS, zahteva od institucija Federacije BiH (FBiH) i ostala dva konstitutivna naroda, Bošnjaka i Hrvata, da se uključe u politički dijalog koji bi doveo do vraćanja na osnovne principe i tekst Dejtonskog sporazuma, navedeno je u inicijativi za razgovor o mogućim rešenjima za BiH.

U slučaju ignorisanja stavova Narodne skupštine RS, srpski konstitutivni narod zadržava pravo na samoopredeljenje, u skladu sa svim međunarodnim ugovorima, navodi se u inicijativi.

Tu inicijativu pokrenuo je srpski član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, a o njoj će entitetski parlament raspravljati 11. maja.

“Naglašavajući da je izmenjena dejtonska struktura BiH, i to na štetu entiteta, posebno Republike Srpske, i konstitutivnih naroda, posebno Srba i Hrvata, Narodna skupština Republike Srpske poziva Federaciju BiH, kao stranu, i druga dva konstitutivna naroda – Hrvate i Bošnjake, da povedu miran i dostojanstven dijalog o mogućim rešenjima za BiH”, naglašava se u inicijativi.

Još se ističe da Narodna skupština RS “odbacuje svako delovanje koje je usmereno na izmenu izvornog Dejtonskog sporazuma i njegovog Aneksa četiri – Ustava BiH, koji je temelj postojanja i rada svih institucija i zvaničnika na nivou BiH”.

“Svako delovanje koje nije u skladu sa Ustavom BiH u budućnosti imati odgovarajuće reagovanje iz Republike Srpske”, piše u inicijativi.

Dodaje se da će se delovanje suprotno stavovima Narodne skupštine RS, kao najvišeg zakonodavnog i ustavnopravnog entitetskog organa RS, smatrati ugrožavanjem suvereniteta i ustavnog poretka Republike Srpske.

Predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović izjavio je danas u Banjaluci da se u BiH treba razgovarati o budućnosti države bez uticaja stranaca, kako bi se postigao konsenzus o funkcionisanju zemlje.