“Sadašnji talas neuporedivo opasniji, moramo da produžimo policijski čas”: Severna Makedonija i dalje “zaključana”

0

(Beta) – Vlada Severne Makedonije je danas produžila policijski čas i zatvorila ugostiteljske objekte, kladionice i teretane da bi sprečila ubrzano širenje novog talasa epidemije kovid-19.

Ta nova ograničenja koja će važiti do 20. aprila, objavio je premijer Zoran Zaev i upozorio da je sadađnji “talas” epidemije, s britanskim sojem koronavirusa, neuporedivo opasniji nego prethodni.

“Kod obolelih se stanje pogoršava mnogo brže, čak i posle prvog kontakta. U ovom talasu obolevaju i mladi ljudi i posledice i kod njih mogu da budu izizetno opasne, čak i fatalne”, rekao je Zaev.

Građane je pozvao da u naredne dve sedmice ostanu kod kuće, da ne izlaze ako nije nužno i da se nipošto ne okupljaju.

Te mere uvedene zbog Uskrsa po julijanskom kalendaru, očekuje se da će smanjiti širenje zaraze i pritisak na zdravstvo, rekao je Zaev.

Premijer je najavio “pojačane inspekcijske kontrole i policijske aktivnostti da bi se sprečilo nesavesno masovno grupisanje”.

“Ključno je da se ograniči broj kontakata s drugim ljudima. Ovo je trenutak kada je potrebna potpuna mobilizacija građana i društva radi zaštite javnog zdravlja” rekao je on i izrazio žaljenje što su sanitarne mere do sada nedovoljno poštovane mere.

Na snazi ostaje, kako je rekao Zaev, “stroga zabrana grupisanja višeod četiir osobe”.

Po odluci Vlade, policijski čas koji je do sada trajao od 22.00 do 5.00, od sutra, u utorak, počinjaće  u 20.00.

U vreme policijskog časa biće dozvoljeno izvođenje pasa u šetnju od 22.00 do 23.00, ali najviše do 100 metara daleko od kuće ili stana.

Kafanama, restoranima i barovima će od srede biti zabranjeno da primaju goste, dok će moći da se obavlja ispruka hrane naručene telefonom ili onlajn.

Zabranu da primaju goste imaće i hoteli i moteli, kao i ugostiteljski lokali na benzinskim pumpama, kao i kadionice, koje će uplate moći da primaju samo preko štanda ili pulta.

Izuzetak su jedino ugostiteljski objekti na oba međunarodna aerodroma – u Skoplju i Ohridu.

Od srede je zabranjem i rad teretana, fitnes klubova, sportskih sala, kao i organizovanje i učestvovanje na seminarima, kursevima i svim vrstama konferencija.