“Sada više nema dileme…”: FDA objavila dokumentaciju o Pfizerovoj vakcini, Kanada je odobrila za korišćenje

0
Ascannio / Alamy / Alamy / Profimedia

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) sutra će odlučiti da li će vakcinu koju su zajedno proizveli Pfizer i BioNTech pustiti u promet, a to će uraditi na osnovu dokumenta koji je objavila. Dokument sadrži 53 strane sa detaljnim objašnjenjima kako je ispitivanje rađeno i kakvi su efekti vakcinisanja.

Prema tom dokumentu, vakcina je testirana u različitim kategorijama, na ukupno 40.000 ljudi, od čega je nešto više od petine bilo starije od 65 godina, 4% starijih od 75 godina, najstariji čovek koji je primio vakcinu imao je skoro 90 godina.

Nešto manje od polovine pacijenata koji su primili vakcinu imali su nešto što se od početka pandemije u narodu naziva “pridruženim bolestima”, a više od trećine imalo je problem sa gojaznošću.

Dakle, starost, komorbiditeti i gojaznost, kao negativni faktori koji obično pogoršavaju situaciju kod onih koji se zaraze koronavirusom, uključeni su u ispitivanje i nisu zanemareni.

Nakon prve doze, efikasnost vakcine je veća od 50 odsto, a dva dana nakon druge doza efikasnost se penje na gotovo 90 odsto, pokazuje izveštaj.

Manje od dvadesetine (5 odsto) onih koji su primili vakcinu, prijavili su da su osetili neželjene efekte, a gotovo dve trećine njih prijavilo je kao nuspojavu – bol na mestu gde je vakcina primljena.

FDA će sutra doneti odluku o tome da li Pfizerova vakcina može u promet, a očekuje se pozitivan odgovor.

Podsetimo, u Sjedinjenim Državama su ranije doneli odluku da će se sa vakcinisanjem otpočeti 24 do 36 sati nakon što cepivo bude odobreno.

Danas je i Kanada donela odluku da odobri Pfizerovu vakcinu, čime je postala treća država, nakon Velike Britanije i Bahreina, koja vakcinu pušta u upotrebu.