Sada je stvarno najveći: Đoković osvojio Vimbldon i 20. grend slem titulu

3

Novak Đoković pobedio je Matea Beretinija sa 3:1 u setovima (6:7 (4), 6:4, 6:4, 6:3). Đoković je u sedmom finalu na londonskoj travi tako sovojio šestu vimbldonsku titulu, ukupno 20. grend slem trofej, još jednu recku u trci za formalno zvanje najvećeg u istoriji muškog tenisa.

Beretini je u svom prvom vimbldonskom, ali i grend slem finalu, pružio odličnu igru. Borio se prvi Italijan u istoriji finala Vimbldona, ali je Đoković jednostavno bio dovoljno iskusan da odigra najbolje u presudnim trenucima.

Za Beretinija finale na Vimbldonu nije bio san, jer je “previše i za san”. Sa druge strane, Đoković svoj san živi od 2011. godine, kada je prvi put podigao trofej koji je, kako je rekao, najviše priželjkivao. Još dok je negde tamo u Beogradu sa Jelenom Genčić vredno “kovao” planove kako to i da ostvari. U pređašnjim finalima padali su redom Rafael Nadal, Rodžer Federer u tri navrata i Kevin Anderson i, sada Beretini, dok je jedini poraz doživeo od Endija Mareja.

Tok meča ste uživo mogli da pratite na sajtu Nedeljnika…

Četvrti set

Beretini je milimetarski preciznom forhend paralelom dobio prvi servis gem u četvrtom setu, ali je i Đoković bio siguran na svom servisu. Gem je počeo problemom, pošto se sudija iz Hrvatske Marija Čičak obratila publici u trenutku kada je prvi reket sveta uputio servis. Bio bi to poen za našeg tenisera, ali je Beretini tražio da se ponovi. Uzalud, pošto je Đoković opet sigurno servirao. Nakon trideset oba, Srbin je odigrao sigurno u nastavku – 1-1.

Servisu su Beretiniju omogućili da se održi u meču, pa je tako i u ovom gemu. Đoković je, potom, dobro odservirao i uzvratio gemom u svoju koristi – 2-2.

Odlično je Beretini servirao u četvrtom setu, ali, prema preslikanom scenariju iz ostalih setova, nesiguran je pri nešto dužim razmenama. Đoković je naredni gem na na svoj servis počeo veoma loše, bilo je 0:30 za Italijana. Potom je u neverovatnom poenu, koji je bio gotovo upisan za Beretinija stigao do izjednačenja. Stigao je nemoguće prvi reket sveta. Ubrzo, potom, i do prednosti, za poklič u jako važnom trenutku – 3-3.

Fudbalska atmosfera je u pojedinim trenucima vladala na Centralnom terenu. Bodrio je veći deo publike Beretnija, uzvikivali su “Mateo, Mateo”, a Đoković, kao da je opet u glavi čuo ono “Novak”. Stigao je srpski teniser do brejk šanse, ali, uz grešku Beretinija i do brejka – 4-3.

Šesnaest asova je odservirao Beretini do tog trenutka. Đoković je uspeo da potvrdi brejk i natera Italijana da servira za ostanak u meču – 5:3.

Imao je Đoković 30:30 oba na Beretinijev servis. Osetio da može odmah da napdne trofej. Beretini je pogrešio, Đoković dobio brejk šansu, ali je nije iskoristio. Potom je sjajnim izlaskom na mrežu obezbedio novu šansu. Ipak, je Beretini ponovo bio precizan i izborio drugi đus. Treća sreća za Đokovića je usledila nakon Beretinijeve greške – 6-3.

Treći set – Đokovićeva borba sa Beretinijom, faktor šestog gema u trećem setu i publika – Novak vodi 2:1.

Tri asa i jedna forhend paralela bila su dovoljni Beretiniju da osvoji prvi gem. Međutim, jednako je dobro Đoković servirao i odigrao na svom servisu za izjednačenje nakon dva početna gema u trećem setu – 1-1.

Duplom greškom, drugom u meču, otvorio je Beretini naredni gem. Zatim ga je i Đoković s osnovne linije naterao na grešku, ali onda i sam odigrao prejak bekhend i neuspešan lob, koji je Italijan smečom rešio u svoju korist. Ipak, Đoković je izgradio brejk šansu, koju je odmah potom i iskoristio – 2-1.

Odmah je Italijan pokušao da vrati brejk. Uspeo da dođe do 40:40, ali onda je usledio Đokovićev volej na mreži, potom i siguran servis kojim je potvrdio brejk prednosti – 3-1.

Navijalo se za Beretinija u vimbldonskom finalu. Uspeo je Beretini da to iskoristi i trgne se. Jakim servisima je smanjio na gem zaostatka u trećem setu – 3-2.

Beretini je dao sve od sebe da stigne do brejka i izjednači. Imao je dve brejk lopte imao je Italijan, što je ponovo dovelo do skandiranja njegovog imena u publici. Đokovića je to motivisalo da odigra četiri odliča poena, sa sve asom i pogledima ka publici, uz zahvalnost onima koji su uzvikivali “Novak, Novak” – 4-2.

Umesto da bude najbolji kada je najvažnije, travnati tereni na Vimbldonu su do tada najlošiji. Pohabana osnovna liniji uzrokovaola je Đokovićevu grešku u jedinom poenu koji je ušao u veću razmenu. Sve druge je Italijan sigurnim servisom, i poenima koje je izgradio na servis, rešio u svoju korist – 4-3.

Jednako sigurno je igrao i Đoković. Gađao je Beretnijev bekhend, što je jedna od najslabijih tačaka igre visokog Italijana. Naposletku je odličnim servisom u T liniju osigurao prednost – 5-3.

Odbranio je Italijan napad skraćenom loptom za prvi poen u gemu, ali onda napravio odromnu grešku pri još jednom izlasku na mrežu. Nije ga to, ipak, poremetilo. Uspeo je da produži treći set na bar još jedan gem – 5-4.

Samo toliko, jer je Đoković u narednom bio na visini zadatka za preokret i 2:1 u setovima – 6-4.

Drugi set – Đoković ekspresno poveo, pa zakomplikovao – 6:4

Pretio je Đoković već na startu drugog seta i odmah uspeo da napravi brejk – 1-0.

Potom je dosta sigurnije servirao, ostvario je i drugi as na meču. Brzo je poveo sa 2-0.

Nakon velike borbe, Đoković je obezbedio još jedan brejk prednosti. Bolje se kretao Đoković. Udarci su bili ofanzivniji, a servis Italijana sve češće pročitan – 3-0.

Ekspresno je, za tačno minut i osam sekundi potvrdio i drugi brejk prednosti – 4:0.

Imao je Đoković priliku, bio na 30:30, ali je Beretini uspeo da se upiše u gemovima u drugom setu – 4-1.

Brzo je srpski teniser došao do 40:0, a onda je poklonio Beretiniju dva poena. Dobar servis i loš ritern Italijana doneo je, ipak, gem Đokoviću – 5-1.

Prikazano je i malo egzibicije u narednom gemu. Đoković je najpre malo eksperimentisao u igri, pripremajući se za svoj servis gem, a Beretini je to iskoristio da smanji razliku. Lepom, za gledaoce, razmenom završen je gem koji je pripao Italijanu – 5-2.

Međutim, Đoković se ubrzo suočio sa sve brejk šanse Italijana. Sjajnim drop šotom uspeo je da smanji na 30:40, ali ne i da odbrani nalet Italijana – 5-3.

Kao da je to razljutilo Đokovića, koji je brzo stvorio sebi tri set lopte. Ali je brzo Beretini uspeo da poništi sve što je Đoković gradio, a onda sigurnim servisom stekne i prednost, a potom i smanji razliku u gemovima – 5-4.

Sigurno je Đoković otvorio gem u kojem je servirao za osvajanje seta. Brzo poveo 40:0. Ovaj put je bio na visini zadataka i uspeo da izjednači – 6-4.

Prvi set – Beretini proradio na pola seta i preokrenuo rezultat – 6:7 (4:7)

Đoković je prvi servirao, ali nije to radio na najbolji način, pa se već na startu Beretini suočio sa prilikom da oduzme brejk prvom reketu sveta. Imao je srpski teniser dve duble greške, pa i neke nerezonske udarce iz forhenda, ali je ipak uspeo da odbrani prvi napad Italijana – 1-0

Dosta sigurniji na svom servisu bio je Beretini i bez pravih prilika za brejk šansu Đokovića – 1-1.

Đoković se ponovo mučio pri servisu. Napravio je dvostruku servis grešku, Beretini je imao 0:30, ali potom promašio zicer na mreži. Pritom je i servis Srbina proradi, zabeležen je as i jedan viner dovoljni su bili da Đoković povede – 2-1.

Potom je Đoković napravio i brejk. Imao je dve prilike u ovom gemu, prvu je Beretini spasao fantastičnim servisom, ali u drugoj je poslao loptu daleko u aut – 3-1.

Ubrzo je Đoković potvrdio brejk. Mada je Beretini promašio nemoguće na 15:15, ostatak gema se može opisati kao rutinski za najboljeg tenisera sveta. Servis je izgledao dosta sigurnije -4-1.

Bilo je komplikovano Italijanu da izvuče naredni gem. Pretio je Đoković i dobro se branio, ali je Beretini napsoletku obezbedio – najviše sigurnim servisima – gem – 4-2.

Ponovo je Đoković igra sigurno, a počeo je da koristi i servis volej, dosta uspešno. Brzo je stigao do 5-2.

Sa druge strane, Beretini je svoj servis gem otvorio neiznuđenom greškom, mada je ubrzo isto učinio i Đoković. Pokušao je Italijan u narednom poenu da nadmudri Srbina drop šotom, ali se Đoković odlično snašao i preokrenuo situaciju u njegovu korist. Spašavao ga je servis, jer je u eventualnim dužim razmenama (pre)često pravio greške. Đoković je takvu igru iskoristio za novu brejk šansu. Beretinija su jedino jaki servisi držali u ovom gemu, ali i setu, mada je Đoković neke uspeo da vrati. Kontrolisao je Srbin razmene, ako bi uspeo da ukorti Beretinijeve jake servise. Igralo se čak sedam đuseva, ali je uspeo Italijan da preživi i ostane u setu – 5-3.

Suočio se Đoković sa dve brejk šanse Italijana na svoj servis u devetom gemu. Publika je u tim trenucima bila na strani Italijana. Beretini je popravio igru u razmeni i stigao neverovatnu loptu za vraćanje brejka – 5:4.

Potom je sigurno servirao i ubrzo otvrdio brejk za izjednačenje – 5:5.

Međutim, Đoković je promenio taktiku i inicirao igru sa kraćim poenima. Koliko god je moguće. Dva servis voleja, sigurni izlasci na mrežu i ubrzo je osvojen jedanaesti gem, a Beretini je servirao za ostanak u meču – 6-5.

Iako je dobro počeo, dosta se Beretini mučio da izgradi poene i prednost. Igrao se čak i đus, ali je ipak uspoeo da gađanjem samih linija obezbedi taj brejk – 6-6.

Podigao je nivo igre Italijan u drugoj polovini seta. Već na startu je napravio mini-brejk, potom sigurno servirao za 0-3 u taj brejku. Do tog trenutka jeste imao osam grešaka više od Đokovića, ali i isto toliko vinera više. Konačno je Đoković rizičnim udarcem u spoljni deo linije uspeo da prekine mini seriju Italijana, a potom smanji i na 3-3. Vraćen je mini brejk. Ali je potom Italijan odigrao dva sigurna poena za vođstvo 3-5. Đoković je pokušao da skrati poen na, ali bezuspešno, Italijan je imao dve set lopte. Prvu je iskoristio za vođstvo u setovima 6-7 (4-7).

3 KOMENTARA

  1. Спортско мајсторство и изузетна психичка стабилност довели су нашег Нолета на сам светски врх. Упркос непопуларнисти код дела светске публике, која не може да схвати и прихвати да човек из мале земље може да буде светсли ас, прва лига. Вучић би урадио најбољу ствар када би Н. Ђоковића именовао за специјалног изасланика за односе са ОУН, Саветом безбедности, ЕУ.

Comments are closed.