Sada i SZO proučava moguću povezanost COVID-19 i kavasaki sindroma

0
Foto: Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je večeras da će proučiti moguću vezu koronavirusa i Kavasakijeve bolesti, inflamatornog sindroma koji pogađa decu, nakon što je u Francuskoj preminulo dete.

“Početne hipoteze ukazuju da bi taj sindrom mogao da bude povezan sa koronavirusom… Pozivamo sve kliničke lekare u svetu da sarađuju sa nacionalnim sanitarnim organima i SZO kako bismo bolje razumeli taj sindrom kod dece”, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

On je na video konferenciji za novinare u Ženevi rekao da je od suštinskog značaja da se utvrde karakteristike sindroma, kako bi se shvatio uzrok i odredili protokoli lečenja.

SZO je utvrdila obrazac koji će lekarima biti dostupan da prijave svaki sumnjivi slučaj na SRIS (Sindrom sistemskog inflamatornog odgovora).

Za sada je registrovan mali broj obolelih a uloga novog koronavirusa na razvoj te infekcije još je nepoznat, rekao je zvaničnik SZO Majkl Rajan.

“Ne znamo da li je virus taj koji napada ćelije ili je to prekomerni odgovor imunološkog sistema koji dovodi do upale”, kao što je to slučaj za ebolu (hemoragična groznica), dodao je Rajan.

Kavasakijeva bolest već više od dve nedelje zbunjuje lekare pošto deca nisu sklona infekciji koronavirusa.

Posle prve uzbune u Velikoj Britaniji krajem aprila, slični slučajevi su prijavljeni u Njujorku, Italiji i Španiji. Smrtnost je izuzetno retka, ali se ipak dogodila. Preminulo je petogodišnje dete u Njujorku, dete od 14 godina u Londonu, a danas je prijavljeno da je u Francuskoj preminulo devetogodišnje dete.

Devetogodišnji dečak preminuo je u Marseju od oštećenja mozga, usled srčanog udara, rekao je profesor Fabris Mišel (Fabrice Michel), načelnik službe za dečiju reanimaciju u bolnici Timon (La Timone).

Serološki testovi su pokazali da je dete bilo u kontaktu sa koronavirusom, ali nije razvilo simptome tog virusa.

Simptomi upalnog sindroma su visoka temperatura, bolovi u trbuhu i probavne smetnje, osip, konjunktivitis i jezik koji pocrveni i otekne. Simptomi su slični Kavasakijevoj bolesti koja pogađa decu manjeg uzrasta.

Kavasakijeva bolest je relativno retka autoimuna bolest koja se manifestuje sistemskim zapaljenjem zidova srednje velikih i malih krvnih sudova. Pojavljuju se promene na sluzkoži kao i oticanje limfnih čvorova.

Bolest je dobila ime po japanskom pedijatru Tomisakuu Kavasakiju koji je 1967. godine prvi opisao simptome bolesti.

(Beta)