SAD započele povlačenje preostalih vojnika iz Avganistana: Cilj da se zemlja napusti do 11. septembra

0

Sjedinjene Američke Države počele su danas povlačenje vojnika iz Avganistana, privodeći kraju svoje najduže angažovanje u ratu, nakon što je predsednik Džozef Bajden u aprilu najavio da će preostalih 2.500 američkih vojnika povući do 20. godišnjice terorističkog napada 11. septembra, javljaju zapadne agencije, prenosi Danas.

Američki zvaničnici na terenu rekli su da je povlačenje faktički već počelo, s obzirom da je NATO to zvanično objavio u četvrtak, ali se 1. maj računa kao zvanični datum koji je bivši predsednik SAD Donald Tramp dogvorio sa talibanima kao rok za potpuno povlačenje, ali je njegov nasleldnik Bajden taj datum odredio kao početak povlačenja, a kao kraj 11. septembar, na 20. godišnjicu napada na SAD.

Od postizanja američkog sporazuma o povlačenju, talibani se nisu direktno sukobljavali sa vojnicima međunarodne alijanse, ali su pobunjenici nemilosrdno napadali vladine snage u selima, uz istovremene terorističke akcije u urbanim područjima.

Povlačenje američkih snaga samo je povećalo strah među avganistanskim stanovništvom, uz opravdanu bojazana da bi budućnost te zemlje mogla biti predata talibanima.

„Svi strahuju da bismo se mogli vratiti u mračne dane talibanske ere“, rekla je agenciji AFP Mena Novroci, koja radi u jednoj privatnoj radio-stanici u Kabulu.

„Talibani su i dalje isti; nisu se promenili. Amerika je trebalo da produži svoje prisusvo za najmanje godinu ili dve“, rekla je ona.

Avganistanski predsednik Ašraf Gani insistira da su vladine snage, koje su mesecima vodile većinu kopnenih borbi protiv talibana, „potpuno sposobne“ da kontrolišu pobunjenike i da povlačenje međunarodnih trupa znači da talibani nemaju razloga za borbu.