SAD zabeležile više od 200.000 novozaraženih u jednom danu: Najgori dan od početka pandemije, naglo raste i broj preminulih

0
Profimedia

Sjedinjene Američke Države su u utorak zabeležile 201.961 novozaraženih koronaviruosm, što je novi rekord po broju inficiranih u jednom danu od početka pandemije, pokazuju podaci Univerziteta Džon Hopkins.

Najveća svetska ekonomska sila, koja je nedavno prešla prag od deset miliona zaraženih koronavirusom, daleko je najteže pogođena pandemijom, s gotovo 240.000 smrtnih slučajeva, prenosi Jutarnji list.

Već nedelju dana dnevni broj zaraženih COVID-19 je iznad 100.000.

U ovom trenutku, najlošije epidemiološko stanje je na severu SAD i na Srednjem zapadu.

Iako je broj preminulih na dan daleko manji nego tokom prvog talasa pandemije na proleće, u utorak je prijavljeno više od 1.500 smrtnih slučajeva. Takođe, broj pacijenata u bolnicama naglo raste.

U ovom trenutku, oko 62.000 kovid pacijenata je na bolničkom lečenju širom zemlje, objavio je “Covid Tracking Project”, što nije viđeno još od januara kada je službeno potvrđen prvi slučaj koronavirusa u SAD.

Pandemija koronavirusa, čiji je značaj odlazeći predsednik SAD Donald Tramp redovno umanjivao, gurnula je zemlju u najgoru zdravstvenu krizu još od pandemije španske groznice 1918. godine, kao i najgoru ekonomsku krizu još od 1929. godine.

Novoizabrani predsednik Džo Bajden izneo je početkom nedelje glavne smernice svog programa borbe protiv COVID-19, koji će biti u vrhu prioriteta tokom njegovog mandata. U ponedeljak je saopštio imena članova kriznog štaba za suzbijanje epidemije, koji će početi s radom 20. januara, čim Bajden i zvanično uđe u Belu kuću.

Takođe, pažnja domaće javnosti usmerena je na vest da su kompanije Pfizer i BioNTecha prouzvele efikasnu vakcinu protiv koronavirusa koja je “uspešna u 90 odsto slučajeva”.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500