SAD uvodi sankcije kineskim proizvođačima lekova: “Zavisnici se sve više okreću jeftinijim lekovima koje kupuju preko interneta…”

0
EPA-EFE/IAN LANGSDON / POOL

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije na uvoz lekova protiv bolova iz Kine u težnji da se obuzda zavisnost od lekova koja je odnela rekordnih 100.000 američkih života prošle godine, prenosi Gardijan.

Kako se zavisnici sve više okreću jeftinijim lekovima koje kupuju iz inostranstva preko interneta, Džo Bajden je izdao naređenje koje će američkim vlastima omogućiti lakše praćenje švercera.

Ova i njoj slične akcije “pomoći će da se raskrinka svetski lanac trgovine lekovima kao i finansijske mreže koje omogućavaju sintetičkim opijatima i steroidima da stignu u SAD”, rekao je šef američke diplomatije Entoni Blinken.

Novom izvršnom odlukom uvode se sankcije za četiri hemijske kompanije iz Kine, dok se posebne sankcije odnose na “Chuen Fat Yip” koja se opisuje kao “jedna od najvećih, ako ne i najveća kompanija za proizvodnju anaboličkih steroida na svetu”.

Stejt dipartment je ponudio nagradu u vrednosti do pet miliona dolara za hapšenje 68-osmogodišnjaka za kog se veruje da živi u Vuhanu.

Prema federalnim optužnicama iz 2018. godine, njegova kompanija se tereti za proizvodnju anaboličkih steroida u vrednosi od 280 miliona dolara u razmaku od pet godina, kao i za slanje sastojaka za proizvodnju fentanila u malim paketima širom sveta.

Prošlog meseca su američke vlasti u Dalasu zaplenile lekove u vrednosti od 2.3 miliona dolara u kriptovalutama povezanih za “Chuen Fat Yip” kompanijom.

Sankcije su uvedene i dvema kriminalnim grupama u Meksiku i jednoj u Brazilu.

Više od 100.000 Amerikanaca je preminulo usled predoziranja lekovima u od početka prošle, do aprila ove godine, za šta su se prevashodno krivile kompanije koje su usled pandemije dodatno promovisale upotrebu svojih lekova.

Zavisnost od lekova postala je veliki problem imajući u vidu sve veći broj smtnih slučajeva usled korišćenja jeftinih i shodno tome manje kvalitetnih lekova.

“Mislim da je veoma jasno da prethodnici sintetičkih opijata imaju svoje korene u Kini”, rekao je jedan od članova Bajdenove administracije, dodavši da je “bilo veoma važno da se u Kinu pošalje jasna poruka”.

Usled pritisaka koji su dolazili iz SAD, Kina je u još u aprilu 2019. godine dekretom uvela zabranu koja se odnosila na fentanil.

Međutim, pogođeni ovom zabranom, kineski proizvođači su počeli da prodaju sastojke potrebne za pravljenje fentanila preko interneta s obzirom da ne postoji zabrana koja se odnosi na prodaju sastojaka.

Bajdenova odluka omogućava direktno praćenje samih proizvođača, umesto fokusa na kartele i druge kriminalne organozacije koje preprodaju lekove, čime bi se problem sasekao u korenu.

Bajden je takođe osnovao Veće za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala – telo koje će koordinisati svim akcijama protiv međunarodnog kriminala.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-print/