SAD uvele sankcije Iranu zbog sajber napada na Albaniju

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

(Beta) – SAD su juče uvele sankcije iranskom Ministarstvu obaveštajnih poslova i bezbednosti i resornom ministru Esmailu Hatibu, optužujući ih da su povezani sa sajber napadom na Albaniju.

U saopštenju američkog ministarstva finansija navodi se da iranska obaveštajna služba učestvuje u sajber aktivnostima protiv SAD i njihovih saveznika, prenosi Radio slobodna Evropa.

Potez SAD dolazi nakon što je Albanija u sredu prekinula diplomatske odnose sa Iranom. Za sajber napad koji se dogodio u julu, Albanija je okrivila Iran i naredila iranskim diplomatama i osoblju ambasade da napuste zemlju u roku od 24 sata.

Ministarstvo finansija SAD u saopštenju navodi da Ministarstvo za obaveštajne poslove i bezbednost Irana upravlja sa nekoliko mreža koje predstavljaju sajber pretnju, uključujući one koji su uključene u sajber špijunažu i hakerske napade.

“Iranski sajber napad na Albaniju zanemaruje norme odgovornog mirnodopskog ponašanja države u sajber prostoru”, izjavio je zamenik ministra finansija SAD Brajan Nelson.

NATO je u saopštenju juče potvrdio izjave Albanije i drugih saveznika, u kojima odgovornost za sajber napad pripisuju vladi Irana.

Teheran je oštro osudio odluku Tirane da prekine diplomatske odnose, nazivajući razloge Albanije za taj potez “neosnovanim tvrdnjama”.