SAD uputile dodatne borbene avione u Rumuniju: “Ovo je prouzrokovano ruskim gomilanjem vojske blizu Ukrajine”

0
(Beta/AP Photo/Andreea Alexandru)

(Beta) – Ratno vazduhoplovstvo SAD uputilo je dodatne borbene avione F-16 u Rumuniju kako bi osnažilo zaštitu vazdušnog prostora istočnog krila NATO.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, pojačanja su stigla 11. februara, istog dana kada je Vašington saopštio da bi Rusija mogla da izvrši invaziju na Ukrajinu u bilo kom momentu.

Prema navodima Ministarstva odbrane Rumunije, komanda američkog RV za Evropu (USAFE) prebacila je iz nemačke baze Špangdalem u 86. vazduhoplovnu bazu u Borčei osam borbenih aviona F-16 i 150 članova pratećeg osoblja.

Oni će u naredne dve sedmice zajedno uvežbavati zaštitu vazdušnog prostora sa rumunskim kolegama koji raspolažu sa letelicama istog tipa.

“Dodatni avioni i posada će blisko sarađivati sa saveznicima u crnomorskom regionu kako bi pojačali bezbednost regiona tokom aktuelnih napetosti prouzrokovanih ruskim gomilanjem vojnih snaga blizu Ukrajine”, saopštila je USAFE.

U bazi u Borčei se već nalaze četiri borbena aviona F/A-18 Hornet američke ratne mornarice sa pratećim osobljem od pedeset ljudi. Taj sastav je stigao u Rumuniju 8. februara i planirano je da ostane devet dana.

Pored američkih aviona, u Rumuniji se nalazi i četiri italijanska lovca Tajfun sa pratećim osobljem od preko 100 ljudi koji se nalaze na redovnoj rotaciji u okviru NATO er polisinga (kontrola vazdušnog prostora).

Četiri Tajfuna španskog ratnog vazduhoplovstva u okviru NATO er polisinga doputovala su 11. februara i u Bugarsku.

Holandija je nedavno najavila da namerava da uputi borbene avione F-35 u Bugarsku kao deo napore za privremeno jačanje NATO snaga u tom delu Evrope.

Američke vazduhoplovne snage u regionu prisutne su i na moru.

U Jadranu se nalazi nosač aviona Hari Truman koji je nedavno širom Balkana izveo vežbu “Udar Neptuna 2022”. Ovaj brod trenutno je u splitskoj luci.