SAD upozoravaju da bi Rusija za nekoliko dana mogla da napadne Ukrajinu, ali ne veruju da je Putin doneo konačnu odluku

0
(Beta/AP Photo/Patrick Semansky)

Sjedinjene Države su upozorile na „veoma jasnu mogućnost” ruske invazije na Ukrajinu u narednih nekoliko dana, koja bi potencijalno uključivala snažan napad na Kijev, i poručile svim preostalim Amerikancima da napuste zemlju u narednih 48 sati, prenosi Gardijan.

Diplomatski izvori su rekli da je Džo Bajden rekao liderima NATO saveznika da je ruski predsednik Vladimir Putin doneo odluku da krene u invaziju, ali Džejk Saliven, savetnik za nacionalnu bezbednost, rekao je da SAD ne veruju da je Putin dao „konačnu naredbu za pokretanje vojnog napada“.

„Reći ću da nam način na koji je izgradio svoje snage i postavio ih, zajedno sa ostalim pokazateljima koje smo prikupili putem obaveštajnih podataka, jasno pokazuje da postoji veoma izvesna mogućnost da Rusija odluči da deluje vojno, i postoji razlog da se veruje da bi se to moglo dogoditi u razumno brzom vremenskom okviru“, rekao je Saliven.

„Trenutno ne možemo da odredimo dan, niti možemo da odredimo sat, ali ono što možemo da kažemo je da postoji verodostojna perspektiva da će se ruska vojna akcija desiti, čak i pre kraja Olimpijskih igara u Pekingu”, dodao je.

Zimske olimpijske igre u Kini zatvaraju se 20. februara.

Saliven je rekao da bi američki državljani koji su još u Ukrajini trebalo da napuste tu zemlju u naredna dva dana.

„Ako ostanete, preuzimate rizik bez garancije da će biti bilo kakve druge prilike za odlazak, i nema izgleda za američku vojnu evakuaciju u slučaju ruske invazije“, rekao je Saliven.

„Ako se ruski napad na Ukrajinu nastavi, verovatno će početi vazdušnim bombardovanjem i raketnim napadima koji bi očigledno mogli da ubiju civile bez obzira na njihovu nacionalnost. Naknadna kopnena invazija bi uključivala napad ogromnih snaga bez ikakvog prethodnog obaveštenja. Komunikacija za organizovanje polaska mogla bi biti prekinuta, a komercijalni tranzit zaustavljen”, dodao je Saliven.

Bela kuća je saopštila da je Bajden pozvao transatlantske lidere da „razgovaraju o zajedničkoj zabrinutosti u vezi sa kontinuiranim gomilanjem vojnih snaga Rusije oko Ukrajine”.

Zapadne obaveštajne agencije veruju da bi najverovatniji cilj ruske ofanzive bio da se opkoli Kijev i iznudi smena režima, piše Gardijan.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da se osoblju ruske diplomatske misije u Ukrajini savetuje da napusti zemlju „na neko vreme“, prenosi novinska agencija Tass. Druge ambasade su u petak pojačale evakuaciju.