SAD ukidaju vize kineskim zvaničnicima: “Uključeni su u represivne aktivnosti bez obzira gde se nalaze”

0
Profimedia

(Beta) – SAD su objavile danas novu listu kineskih zvaničnika kojima se neće davati vize za ulazak u zemlju, a nova zabrana odnosi se na sve koji su osumnjičeni za kršenje ljudskih prava.

Nove restrikcije odnose se na sve “zvaničnike kineske Komunističke partije uključene u takve represivne aktivnosti bez obzira gde se nalaze”, rekao je u saopštenju šef američke diplomatije Majk Pompeo.

On je govorio o represiji verske prakse, etničkih manjina, disidenata, aktivista za odbranu ljudskih prava, novinara, članova sindikata, aktivista civilnog društva ili mirnih demonstranata.

Članovi porodica pogođenih zvaničnika takođe neće moći da dobiju vize za SAD.

Vašington je poslednjih meseci pojačao restrikcije oko viza za kineske zvaničnike ili studente.

Tako je američki Stejt department ukinuo vize za više od 1.000 kineskih studenata i istraživača osumnjičenih za špijunažu, zabranio ulazak u SAD kineskim zvaničnicima umešanim u kršenja ljudskih prava muslimana Ujgura i represiju u Hongkongu.

Stejt department takođe je drastično ograničio ulazak članova Komunističke partije Kine.

“Ova mera pokazuje rešenost američke vlade da smatra odgovornom Komunističku partiju Kine zbog njene rastuće represije nad kineskim narodom”, rekao je danas Majk Pompeo.

Pompeo je rekao da autoritarne kineske vođe uvode drakonske restrikcije za slobodu izražavanja, veroispovesti ili verovanja, udruživanja i prava na mirna okupljanja Kineza.

“SAD su jasno rekle da takve osobe koje krše ljudska prava nisu dobrodošle u našu zemlju”, dodao je Pompeo.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500