SAD priznale: U Kabulu “greškom” ubijeni civili, od kojih sedmoro dece

0

(Beta) – Američka vojska priznala je danas da je njen poslednji udar u Kabulu krajem avgusta, u kojem je ubijeno deset civila, od kojih do sedmoro dece, bio “greška”. 

Malo je verovatno da su vozilo i oni koji su poginuli bili vezani za ekstremističku grupu Islamska država-Korasan, (IS-K) rekao je novinarima general Kenet Mekenzi, šef američkih snaga u Avganistanu pre njihovog konačnog povlačenja iz te zemlje, prenosi Frans pres.

Udar dronom na vozilo bilo je jedno od poslednjih delovanja američke vojske u Avganistanu pre okončanja svoje 20-ogodišnje vojne operacije u zemlju. 

Istraga je utvrdila da je u udaru 29. avgusta ubijen nedužni radnik zajedno sa devet članova njegove porodice, uključujući sedmoro dece, prenosi agencija AP. Najmladja žrtva imala je samo dve godine.

Američka obaveštajna služba pratila je vozilo tog čoveka osam sati, verujući da je vezano za terorirstičku grupu IS-K.

Istraga američke Centralne komande ustanovila je da je vozilo tog čoveka vidjeno u kompleksu povezanom sa tom ekstremističkom grupom i kretanja vozila su se poklapala sa drugim obaveštajnim podacima o planovima ekstremističke grupe za napad na aerodrom u Kabulu.

U jednom trenutku dron za nadzor snimio je kako ljudi tovare, kako je izgledalo, eksploziv u gepek vozila a ispostavilo se da su bili kontejneri sa vodom.

General Mekenzi rekao je da je udar bio “tragična greška” i da je malo verovatno da je porodica povezana sa ekstremističkom grupom ili da je pretnja američkim snagama. 

“To je bila greška i nudim moje iskreno izvinjenje”, rekao je general.

Udar se dogodio kada je taj radnik ušao kolima u dvorište svoje zgrade koja se nalazi oko tri kilometra od aerodroma. Eksplozija je aktivirala drugu veliku eksploziju što su zvaničnici prvo protumačili kao dokaz da je vozilo zaista imalo eksploziv. Medjutim istraga je utvrdila da je druga eksplozija najverovatnije izazvana rezervoarom propana koji je bio u dvorištu.