SAD prete vetom na rezoluciju UN o priznanju silovanja kao sredstva rata

0

SAD prete da će staviti veto na rezoluciju Ujedinjenih nacija o priznanju silovanja kao ratnog oružja, odnosno sredstva rata, zbog stavki o reproduktivnom i seksualnom zdravlju, piše Gardijan.

Američka glumica Anđelina Džoli još pre nekoliko godina je kao ambasador UNHCR u govoru na mirovnoj konferenciji Ujedinjenih nacija u Vankuveru pozvala međunarodnu zajednicu da prizna silovanje i seksualno zlostavljanje kao oružje i ratnu taktiku i preduzme mere za sprečavanje i oštrije kažnjavanje takvih dela.

“To je jeftinije od metka, a ostavlja trajne posledice koje se nižu s mučnom predvidljivošću. Zato je tako okrutno efikasno”, istakla je Džoli na mirovnoj konferenciji u Vankuveru.

Iako se nemačka delegacija u UN nada da će rezolucija biti usvojena na posebnoj sednici bezbednosnog saveta UN, iz nacrta rezolucije već je izuzet jedan od njenih najvažnijih elemenata – uspostavljanje zvaničnog mehanizma za monitoring i izveštavanje o slučajevima nasilja, zato što su se SAD, Kina i Rusija protivile formiranju novog tela za monitoring.

Čak i pošto je ispoštovan zahtev da se iz nacrta rezolucije povuče predlog za formiranje novog tela za monitoring, SAD prete da će staviti veto na rezoluciju, pošto ona navodno negativno konotira podršku koju žrtve dobijaju od klinika za planiranje porodice. Trampova administracija je u prethodnih nekoliko meseci odbila da se usaglasi sa bilo kojim dokumentom UN koji se odnosi na seksualno ili reproduktivno zdravlje, sa obrazloženjem da takav jezik implicira podršku za abortus. SAD se protive i upotrebi termina “rod”, pošto ga smatraju sredstvom liberalne promocije prava transrodnih osoba.

Stručnjaci ističu da je kontradiktorno govoriti o onima koji su preživeli seksualno nasilje, a ne baviti se službama za seksualnu i reproduktivnu zdravstvenu zaštitu.

Sporna fraza u nacrtu rezolucije u koji je Gardijan imao uvid sadržana je u samo jednoj klauzuli u kojoj se predviđa da članice, tela i donori UN obezbede nediskriminatornu zdravstvenu zaštitu, uključujući i oblast reproduktivnog i seksualnog zdravlja, ali i psihosocijalnu i pravnu podršku za sve koji su preživeli seksualno nasilje.

Diplomate navode da su Ujedinjene nacije pre nego što je Tramp postao predsednik SAD uvek mogle da računaju na podršku Amerikanaca, a da Sjedinjene Države sada blokiraju napredak koji je postignut u poslednjih 25 godina.