SAD prete vetom na francuski predlog rezolucije o izraelsko-palestinskom sukobu

0
Foto: Profimedia

(Beta-AFP) – SAD neće podržati akcije koje podrivaju napore namenjene smirivanju situacije u izraelsko-palestinskom sukobu, saopštila je danas američka misija pri Ujedinjenim nacijama reagujući na francuski predlog rezolucije u Savetu bezbednosti UN gde se poziva na prekid vatre. 

“Jasno smo ukazali na činjenicu da ćemo se usredsrediti na tekuće intenzivne diplomatske korake za okončanje nasilja i nećemo podržavati akcije koje prema nama podrivaju napore usmerene ka smirivanju” situacije, rekla je za Frans pres portparolka američke misije.

Ta izjava ukazuje da je Vašington spreman da stavi veto na francuski predlog ako bi on bio stavljen na glasanje. 

SAD od 10. maja blokiraju usvajanje deklaracije Saveta bezbednosti UN u kome bi se pozivalo na prekid vatre na Bliskom istoku. 

Od početka sukoba 10. maja u pojasu Gaze je ubijeno najmanje 219 Palestinaca, uključujući 63 dece i 36 žena, a na izraelskoj strani 12 ljudi, među njima dvoje dece, dva strana radnika i jedan vojnik.

Francuska je juče svojim partnerima predložila “kratak i jednostavan” nacrt rezolucije u kome se traži prekid neprijateljstva i “humanitarni pristup”, u nastojanju da pridobije Vašington.

Do danas pre podne nikakav tekst još nije podeljen predstavnicima 15 članica Saveta bezbednosti UN, navodi agencija Frans pres.