SAD pokušale da blokiraju granicu sa Meksikom: Haićane deportuju avionima

0
Foto: Profimedia

(Beta-AP) – SAD su pokušale da blokiraju granicu sa Meksikom u izolovanom teksaškom mestu, gde su hiljade izbeglica iz Haitija napravile kamp, ali su migranti brzo našli druge načine da uđu u zemlju.

Paralelno sa pokušajem blokade granice, sa ciljem sprečavanja daljeg priliva migranata, američki zvaničnici su avionima počeli da vraćaju u Haiti neke od izbeglica.

U cilju blokade, teksaške vlasti su postavile više od deset vozila blizu mosta i reke, gde su prethodne tri nedelje Haićani prelazili iz meksičkog mesta Sijudad Akunja u teksaški Del Rio. Žuta policijska traka je postavljena kako za ulazak u SAD ne bi mogli da koriste malu branu.

Iako je meksički policajac rekao da migrantima iz Haitija više neće biti dozvoljeno da prelaze granicu, novinar Asošiejted presa je video kako oni ulaze u SAD preko reke, oko 2,4 kilometara dalje.

Mnogi od tih migranata godinama žive u zemljama Latinske Amerike, ali sada žele da dobiju azil u SAD usled pogoršanja ekonomskih prilika u Brazilu i drugim državama.

Ispod i u blizini mosta u Del Riju trenutno žive hiljade izbeglica.