SAD podržale Rezoluciju o Srebrenici: “To bolno poglavlje evropske istorije…”

0

Američki Stejt department pozdravio je Rezoluciju o Srebrenici usvojenu u Skupštini Crne Gore.

„Stav Sjedinjenih Država o tom pitanju je dugotrajan i nepokolebljiv. To bolno poglavlje evropske istorije nikada ne sme biti negirano niti zaboravljeno“​, naveo je portparol Stejt departmenta u odgovoru na upit „Glasa Amerike“ da prokomentariše usvajanje rezolucije i smenu crnogorskog ministra pravde Vladimira Leposavića.

Burne reakcije opteretile su relacije Crne Gore i Srbije i područje Balkana dan nakon što je crnogorski parlament usvojio Rezoluciju kojom se zabranjuje negiranje genocida počinjenog u Srebrenici i smenio doskorašnjeg ministra pravde.

Smenu Leposavića pokrenuo je predsednik Vlade Zdravko Krivokapić, zbog izjava u kojima je relativizovao genocid u Srebrenici.

U Rezoluciji o Srebrenici navedeno je da se na tom području tokom rata u Bosni i Hercegovini dogodio genocid. U tekstu je navedno da je na tlu Evrope posle Drugog svetskog rata, ubijeno više od 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti.

Rezolucijom, čiji je predlagač Bošnjačka stranka Crne Gore, zabranjuje se javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici a 11. jul je proglašen Danom sećanje na žrtve Srebrenice.