SAD: Osuđenik pogubljen na električnoj stolici

0
Foto Profimedia

Američki osuđenik na smrt, koji se izjasnio da želi da umre na električnoj stolici, pogubljen je kasno sinoć u američkoj državi Tenesi.

Smrt Stivena Vesta proglašena je u 19.27 po lokalnom vremenu, u zatvoru u Nešvilu, saopštile su lokalne vlasti.

Vest je osuđen na smrt zbog dvostrukog ubistva pre više od 30 godina.

On je 1986. godine osuđen na smrt zbog dvostrukog ubistva i silovanja. Žrtve su bile 51-godišnja Vanda Romins i njena 15-godišnja ćerka Šila koju je Vest i silovao.

Njegove poslednje reči, kako su preneli mediji u Tenesiju, bile su: “Na početku, bog je stvorio čoveka… I Isus je plakao. To je sve.”

Mediji navode da je zatražio električnu stolicu u nadi da će tako malo odgoditi izvršenje kazne, što se dešavalo ranije u ovakvim slučajevima.

U Tenesiju je smrtna kazna legalna, izvršava se injekcijom, sa tim da oni osuđeni na smrt pre 1. januara 1999. godine mogu da zatraže da budu pogubljeni na električnoj stolici. Tenesi čak dopušta da se smrtna kazna izvrši električnom stolicom ukoliko postoje poteškoće u nabavci injekcija.

U Tenesiju je od 1999. godine izvršeno deset smrtnih kazni, Vrhovni sud Tenesija odlučuje o datumu izvršenja kazne, a kazne se izvršavaju u zatvoru u Nešvilu.

U Tenesiju je, inače, do 1913. godine bila legalna smrtna kazna vešanjem. Dve godine su smrtne kazne bile suspendovane, a električna stolica prvi put upotrebljena 1915. koristila se za izvršenje smrtnih kazni narednih 45 godina. Izmešu 1960. i 2000. godine nije bilo izvršenja smrtnih kazni, iako je 1975. godine smrtna kazna ponovo uvedena posle 15 godina.

Vest je 137. osoba koja je pogubljena u Tenesiju.

Prošle godine u novembru Vrhovni sud u Tenesiju zakazao je šest pogubljenja od maja 2019. do aprila 2020. godine.